Εύκολες πίτες στο τηγάνι: 3 συνταγές για νόστιμο και υγιεινό αποτέλεσμα
Οι πίτες που αγαπάμε γίνονται σε λιγότερο από μισή ώρα με λίγα, απλά υλικά και ένα τηγάνι.
Οι πίτες είναι ένα μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο της ελληνικής μαγειρικής παράδοσης. Γίνονται με κάθε λογής φύλλα και γεμίσεις, υπάρχουν εκατοντάδες συνταγές από κάθε άκρη της χώρας και φυσικά τρώγονται σε κάθε περίσταση. Πλειοψηφικά, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο όταν τις σκεφτόμαστε είναι ένα τεράστιο, γεμάτο ταψί και βέβαια η διαδικασία που χρειάζεται για να γίνουν η οποία τις περισσότερες φορές περιλαμβάνει χρόνο και κόπο. Οι ελληνικές πίτες όμως δεν είναι μόνο φουρνιστές ούτε μόνο χρονοβόρες και δύσκολες. Υπάρχει και μια κατηγορία που γίνεται με ελάχιστα υλικά και απλή διαδικασία σε ελάχιστο χρόνο. Αυτές είναι οι πίτες τηγανιού που μας λύνουν τα χέρια κάθε φορά που πεινάμε και θέλουμε κάτι γρήγορο, νόστιμο και θρεπτικό. Ιδού 3 συνταγές για να φτιάξετε σε λιγότερο από μισή ώρα τις ωραιότερες πίτες.
Τυρόπιτα με φέτα και ανθότυρο
Υλικά για 4 μερίδες
- 2 φύλλα κρούστας, κομμένα στη μέση
- 200 γρ. φέτα, τριμμένη
- 200 γρ. ανθότυρο, τριμμένο
- 4 αυγά
- 2 κ.σ. γάλα
- 2 – 3 φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα ή μια πρέζα ξερό
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης όλα μαζί. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι (διάμετρος: 30 εκ.) ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Στρώνουμε κάτω τα 2 κομμάτια του φύλλου, λαδώνοντας ενδιάμεσα και από πάνω απλώνουμε τη γέμιση. Γυρίζουμε μέσα τις άκρες των κάτω φύλλων και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα, λαδώνοντας ενδιάμεσα. Κλείνουμε γύρω γύρω γυρνώντας τα φύλλα προς τα μέσα και ψήνουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσει από κάτω. Αναποδογυρίζουμε την πίτα και ψήνουμε για 3-4 λεπτά και από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδίσει. Κόβουμε στα τέσσερα και σερβίρουμε.
Μανιταρόπιτα με σφολιάτα
Υλικά για 4 μερίδες
- 2 φύλλα σφολιάτας
- 250 γρ. λευκά μανιτάρια, ψιλοκομμένα και σοταρισμένα
- ¼ κρεμμυδιού, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- μια πρέζα δενδρολίβανο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ½ φλ. γραβιέρα, τριμμένη
- 2 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι (διάμετρος: 30 εκ.) ζεσταίνουμε τη μια κουταλιά βούτυρο. Στρώνουμε κάτω το ένα φύλλο και απλώνουμε τη γέμιση. Γυρίζουμε μέσα τις άκρες και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο. Κλείνουμε γύρω γύρω γυρνώντας το φύλλο προς τα μέσα και πιέζουμε για να κολλήσουν τα δύο φύλλα στις άκρες. Ψήνουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσει από κάτω. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο βούτυρο και γυρνάμε την πίτα. Ψήνουμε για 3-4 λεπτά από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδίσει και αποσύρουμε σε μια πιατέλα. Κόβουμε στα τέσσερα και σερβίρουμε.
Ζαμπονοτυρόπιτα με ζύμη γιαουρτιού
Υλικά για 4 άτομα
- 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
- ½ φλ. ε.π. ελαιόλαδο
- ½ φλ. χοιρινό ζαμπόν, ψιλοκομμένο
- ½ φλ. κασέρι, τριμμένο
- 3 αυγά
- 2 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κ.σ. σουσάμι και μαυροκούκι
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί με μπόλικο αλατοπίπερο. Βάζουμε μισή ώρα στο ψυγείο να σφίξει η ζύμη και ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ζυμώνουμε το μείγμα σαν κουλούρα (με μια τρύπα στη μέση) και το τοποθετούμε στο τηγάνι. Σκεπάζουμε με καπάκι και ψήνουμε για 5-7 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει. Αναποδογυρίζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5-7 λεπτά ακόμη. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και το μαυροκούκι και σερβίρουμε.