Χούμους με καρότο / Φωτογραφία: Unsplash

Εύκολη συνταγή: Χούμους με πορτοκάλι, καρότα και κόλιανδρο -Το πιο νόστιμο και θρεπτικό σνακ για όλες τις ώρες

Ένας αλλιώτικος τρόπος να απολαύσουμε τα ρεβίθια προσφέροντας στον οργανισμό μας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Το χούμους είναι ένα παραδοσιακό ανατολίτικο ντιπ που κατά βάση φτιάχνεται με ρεβίθια, ταχίνι, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και μπαχαρικά και σερβίρεται ως ορεκτικό μαζί με αραβικές πίτες ή ψωμί. Με την παγκόσμια διάδοση της μεσανατολίτικης κουζίνας τα τελευταία χρόνια το βρίσκουμε παντού, από τα έθνικ street food μαγαζιά των μητροπόλεων όλου του κόσμου μέχρι τα ράφια των σουπερμάρκετ. Παράλληλα, έχει μπει στα καθημερινά γεύματα πολλών ανθρώπων, ειδικά όσων ακολουθούν διατροφές που δεν περιλαμβάνουν κρέας και ζωικά παράγωγα καθώς πρόκειται για μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, καλά λιπαρά, σίδηρο, ασβέστειο και μαγνήσιο. Οι ειδικοί μάλιστα λένε ότι εκτός από τα οφέλη που έχει για όλους μας είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για συγκεκριμένες ομάδες όπως ας πούμε οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση λόγω των φυτοοιστρογόνων που περιέχει.    

Το χούμους μπορεί να μοιάζει «εξωτικό» αλλά στην πραγματικότητα είναι μια πάναπλη παρασκευή που δεν θα σας πάρει πάνω από 10 λεπτά για να τη φτιάξετε στο σπίτι. Η συνταγή που σας δίνουμε είναι κάπως πιο δημιουργική αλλά και πιο θρεπτική από την κλασική καθώς περιλαμβάνει χυμό πορτοκάλι, καρότο και φρέσκο κόλιανδρο.

Χούμους με καρότο / Φωτογραφία: Unsplash

Χούμους με πορτοκάλι, καρότα και κόλιανδρο

Υλικά για 6-8 μερίδες

  • 250 γρ. ρεβίθια, έτοιμα βρασμένα (κονσέρβα)
  • 1 καρότο, τριμμένο  
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 σκελίδες σκόρδου
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • χυμός από 1 πορτοκάλι
  •  152 γρ. ταχίνι
  •  100 ml ε.π. ελαιόλαδο
  •  ½ κύμινο σκόνη
  •  αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • σουσάμι και μπούκοβο για το γαρνίρισμα
  • 1 κ.σ. φρέσκος κόλιανδρος, ψιλοκομμένος
  • 1 καρότο σε λεπτές φέτες
  • 2 αραβικές πίτες, κομμένες στα 4

Εκτέλεση

Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μούλτι με ½ ποτήρι νερό και μπόλικο αλατοπίπερο. Χτυπάμε καλά μέχρι να λιώσουν εντελώς και να ομογενοποιηθούν. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο σουσάμι, λίγο μπούκοβο και τον κόλιανδρο. Απολαμβάνουμε βουτώντας μέσα στο χούμους το καρότο και τις αραβικές.