Εύκολη συνταγή για σπιτικό φιστικοβούτυρο σε 5΄-Νόστιμο και υγιεινό
Φτιάχνουμε εύκολα και γρήγορα το πιο υγιεινό άλειμμα. Με φρεσκοκαβουρδισμένα φιστίκια, πολύ πιο γευστικό από το έτοιμο.
Το φιστικοβούτυρο έχει μπει στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια αφού στην Ελλάδα το πιο δημοφιλές άλειμμα αντίστοιχης θρεπτικής αξίας ήταν ανέκαθεν το ταχίνι. Ωστόσο είναι ένα προϊόν τόσο νόστιμο που τρώγεται άνετα και σκέτο ενώ είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.
Το θέμα βέβαια είναι ότι γενικά έχουμε συνηθίσει να το παίρνουμε έτοιμο, συσκευασμένο. Ωστόσο, είναι μια πάναπλη παρασκευή την οποία μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας στο σπίτι αποφεύγοντας τα συντηρητικά και ό,τι άλλο πρόσθετο μπορεί να περιέχουν τα φιστικοβούτυρα της αγοράς.

Σπιτικό φιστικοβούτυρο
Υλικά για ένα μέτριο βάζο
- 350 γρ. φιστίκια αράπικα, ξεφλουδισμένα
- 2 κ.σ. σπορέλαιο (κατά προτίμηση ηλιέλαιο)
- μια πρέζα αλάτι
- μια πρέζα ζάχαρη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 °C στον αέρα. Τα βάζουμε σε ταψάκι και τα ψήνουμε για 5 λεπτά. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Τα ρίχνουμε στο μπλέντερ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε καλά μέχρι να πολτοποιηθούν εντελώς και να δημιουργηθεί ένα λείο, βελούδινο μείγμα χωρίς καθόλου κομματάκια. Βάζουμε το φυστικοβούτυρο σε βάζο και το βάζουμε στο ντουλάπι για 2-3 ημέρες ώστε να μείνει μαλακό.
Tips
-Για να κρατήσει περισσότερο το φιστικοβούτυρο βάλτε στο ψυγείο (μέχρι 4 εβδομάδες).
-Μπορείτε να συνδυάσετε τα φιστίκια και με άλλα υλικά που τους πηγαίνουν φτιάχνοντας γλυκά ή ακόμα και αλμυρά αλείμματα όπως π.χ. με κακάο, λιωμένη κουβερτούρα, μέλι, ακόμα και με αβοκάντο ή τσίλι.