Σιμιγδαλένιος χαλβάς με μέλι / Φωτογραφία: Shutterstock

Συνταγή για σιμιγδαλένιο χαλβά χωρίς ζάχαρη -Μελένιος και αρωματικός

Ο κλασικός και αγαπημένος χαλβάς με ένα twist που τον κάνει πιο υγιεινό.

Σιμιγδάλι, λάδι και ζάχαρη είναι τα ελάχιστα υλικά που χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε τον αγαπημένο μας χαλβά. Αυτό το γλυκό αριστούργημα είναι ό,τι πιο απλό και ταυτόχρονα απολαυστικό υπάρχει στην παραδοσιακή μας ζαχαροπλαστική. Γίνεται σε ελάχιστα λεπτά με ό,τι έχουμε στο σπίτι και καλύπτει τη λιγούρα για γλυκό με τον πιο απολαυστικό τρόπο. Τί γίνεται όμως όταν θέλουμε να αποφύγουμε τη ζάχαρη αλλά δεν θέλουμε να σταματήσουμε να απολαμβάνουμε τον γλυκό που τόσο μας αρέσει; Μια και μόνο αντικατάσταση αρκεί για να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε και να φτιάχνουμε χαλβά όσο συχνά επιθυμούμε.

Σιμιγδαλένιος χαλβάς χωρίς ζάχαρη

Υλικά για 8-10 μερίδες

  • 1 φλ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 φλ. μέλι
  • 4 φλ. νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • φλούδα από ένα πορτοκάλι
  • 1 χούφτα καρυδόψιχα, χοντροκομμένη
  • τριμμένη κανέλα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό, το μέλι, την κανέλα και τη φλούδα πορτοκαλιού σε δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά (από δυνατή σε μέτρια). Αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά και αποσύρουμε. Αφαιρούμε το ξύλο κανέλας και τη φλούδα.  Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε χαμηλή φωτιά και καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για περίπου 15 λεπτά. Με πολλή προσοχή ρίχνουμε τμηματικά το σιρόπι μέσα στην κατσαρόλα με το καβουρδισμένο σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα. Μόλις απορροφηθεί το σιρόπι και πήξει το μείγμα (ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας), αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα καρύδια. Ανακατεύουμε και μοιράζουμε σε φορμάκια. Αφήνουμε να κρυώσει καλά για τουλάχιστον 1 ώρα, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε με έξτρα καρύδι και κανέλα.

Tip
Μπορείτε επίσης να αρωματίσετε τον χαλβά με λεμόνι (αντί για πορτοκάλι) και να προσθέσετε στο σιρόπι 2-3 μοσχοκάρφια (γαρίφαλα).