Οι πίτες της Φρόσως / Φωτογραφία: Instagram

Χριστούγεννα στα Ζαγοροχώρια: 3 στάσεις για νόστιμο παραδοσιακό φαγητό

Στα ορεινά χωριά των Ιωαννίνων μαγειρεύουν υπέροχα κι αυτός είναι ένα πολύ καλός λόγος να τα επισκεφθείτε φέτος τα Χριστούγεννα.

Χτισμένα κυριολεκτικά μέσα στην πέτρα, τα 46 χωριά των Ιωαννίνων, έχουν φόντο τις κορυφές της Πίνδου και τη χαράδρα του Βίκου. Τοξωτά γεφύρια, μικροί και μεγάλοι παραπόταμοι, φαράγγια και καταρράκτες στήνουν ένα σκηνικό με ιδιαίτερο ιστορικό και πολιτιστικό χαρακτήρα. Τα Χριστούγεννα εκεί είναι παραδοσιακά και σύγχρονα ταυτόχρονα αφού συνδυάζουν γραφικά και κοσμοπολίτικα στοιχεία. Αυτό όμως που κάνει τη διαφορά είναι ο γαστρονομικός πλούτος του τόπου, όλες εκείνες οι μυρωδιές και οι γεύσεις που τον κάνουν μοναδικό.  

Στου Τάκη - Βίτσα

Ο πρώτος και ο κυριότερος λόγος για να έρθετε μέχρι αυτή την ταβέρνα που βρίσκεται στην πανέμορφη ορεινή Βίτσα είναι το χειροποίητο ψωμί που ζυμώνουν και φουρνίζει καθημερινά ο ιδιοκτήτης της Τάκης Κουνάβος. Πέρα από αυτό όμως, αξίζει να δοκιμάσετε τις χειροποίητες πίτες τους και τα πιάτα ημέρας που βασίζονται στην τοπική παράδοση και φτιάχνονται αποκλειστικά με διαλεχτές πρώτες ύλες που παράγονται στις γύρω περιοχές. Μερακλήδικο κοντοσούβλι και πεντανόστιμο ψητό λουκάνικο, κατσικάκι με πατάτες στον φούρνο, χυλωμένη ρεβιθάδα, κεφτέδες και περιποιημένη τηγανιά είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που ξεχωρίζουν.

Κεντρική οδός Βίτσας, τηλ.: 2653 022 600

Οι πίτες της Φρόσως -Μονοδένδρι

Αν πας στην  Ήπειρο και δεν φας πίτες είναι σαν να μην πήγες ποτέ. Στην περιοχή της Ελλάδας που η πίτα είναι η απόλυτη βασίλισσα της τοπικής γαστρονομίας υπάρχει αυτό το μέρος που τις κάνει τέλειες. Αλευρόπιτα, τυρόπιτα, σπανακόπιτα, κολοκυθόπιτα και κρεατόπιτα είναι μόνο μερικές από τις σπεσιαλιτέ τους. Όλες είναι χειροποίητες, νόστιμες και μυρωδάτες, βγαίνουν από τον φούρνο και σερβίρονται επιτόπου, ζεστές και λαχταριστές. Κάνουν όμως και εξαιρετικά μαγειρευτά. Κοκκινιστό, λεμονάτο, σουτζουκάκια και γιουβέτσι, όλα τρυφερά και μελωμένα, τελείως μαμαδίστικα. Αν όμως λαχταράς ψητό έχουν ωραίο κοντοσούβλι, ροδοψημένες πανσέτες και μπριζόλες που έρχονται ζουμερές με μπόλικες φρέσκιες πατάτες. Το καλύτερο βέβαια έρχεται στο τέλος, ζαγορίσια γαλατόπιτα, με τραγανό φύλλο και βελούδινη κρέμα, και σπιτικά γλυκά του κουταλιού που κλείνουν ιδανικά κάθε γεύμα.

Μονοδένδρι, Ζαγοροχώρια, τηλ.: 2653 071 320    

Νίκος και Ιουλία -Πάπιγκο

Στο πανέμορφο Πάπιγκο υπάρχει ένα ξενοδοχείο-εστιατόριο που θα σε κάνει να νιώσεις σαν το σπίτι σου από την πρώτη στιγμή. Βουτηγμένο στην πέτρα και στο πράσινο σε χαλαρώνει και σου ανοίγει ακόμα περισσότερο την όρεξη. Ντόπια υλικά, παραδοσιακές συνταγές και μπόλικο μεράκι στη μαγειρική και στο ψήσιμο φέρνουν στο τραπέζι σου τις πιο δυνατές γεύσεις. Πληθωρική χωριάτικη, ονειρεμένη σπανακόπιτα, ψητές πιπεριές γεμιστές με τυρί, αχνιστές φασολάδες και πλούσιες κρεατόσουπες συνθέτουν ένα μενού που ικανοποιεί όλα τα γούστα. Ψητά και σουβλιστά κρέατα, σε μεγάλη ποικιλία, εννοείται ότι δε λείπουν από κανένα τραπέζι. Το ίδιο και το κρασί και το τσίπουρο που είναι επίσης τοπικής παραγωγής.

Μεγάλο Πάπιγκο, τηλ.: 2653 041 893