Συνταγή για εύκολο μπισκοτογλυκό ψυγείου -Χωρίς μίξερ, χωρίς κόπο
Πτι μπερ και κρέμες με βανίλια και σοκολάτα στρώνονται εύκολα και γρήγορα και παγώνουν μαζί σε ένα λαχταριστό μπισκοτογλυκό που θα τρώμε όλο το καλοκαίρι.
Λένε ότι η ζαχαροπλαστική στο σπίτι είναι δύσκολη και χρονοβόρα, ότι απαιτεί ακρίβεια, υπομονή και ειδικό εξοπλισμό γι αυτό και κάποιοι την αποφεύγουν, αφήνοντας τον εαυτό τους να «διαπρέπει» κυρίως στην οικιακή μαγειρική. Ωστόσο, υπάρχει μια κατηγορία σπιτικών γλυκών που όχι μόνο γίνονται εύκολα και γρήγορα με ό,τι έχουμε στο ψυγείο και στα ντουλάπια αλλά μας βγάζουν και από τον κόπο να βγούμε μέσασ στον καύσωνα να να ψάχνουμε ζαχαροπλαστεία και παγωτατζίδικα.

Η λύση φυσικά για ακόμα μια φορά έρχεται από τις μαμάδες μας και εν προκειμένω μιλάμε για τα μπισκοτογλυκά που έφτιαχναν ανέκαθεν τα καλοκαίρια ανεξαρτήτως αφορμής. Γεννέθλια, γιορτές, επέτειοι, Κυριακές, διακοπές, λιγούρες, όλα τα έχουμε περάσει τρώγοντας ένα μπισκοτογλυκό που φτιάχνεται σε λίγα λεπτά και τρώγεται σε ακόμα λιγότερα.

Εύκολο μπισκοτογλυκό ψυγείου
Υλικά για 6-8 μερίδες
Για τη βάση
- 350 γρ. μπισκότα τύπου πτι μπερ
- 200 γρ. φρέσκο γάλα
- 150 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 100 γρ. βούτυρο, σε κυβάκια
- 100 γρ. κακάο
Για τις κρέμες
- 1 λίτρο γάλα
- 100 γρ. κορν φλάουρ
- 180 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 4 αυγά
- 50 γρ. βούτυρο, σε κυβάκια
- 200 γρ. μαύρη κουβερτούρα, λιωμένη
- ½ κ.γ. σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
Για το σερβίρισμα
6-8 φρέσκα κεράσια
Εκτέλεση
Βάση: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το γάλα, τη ζάχαρη και το βούτυρο. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα σιλικόνης για 1-2 λεπτά μέχρι να λιώσουν τα υλικά και να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το κακάο, ανακατεύουμε καλά για 1 λεπτό ακόμα ώστε να διαλυθεί και αποσύρουμε πριν κοχλάσει. Σε μια μακρόστενη φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα, στρώνουμε μια στρώση μπισκότα και από πάνω απλώνουμε το 1/3 από το μείγμα της κατσαρόλας. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα μπισκότα και το μείγμα της κατσαρόλας. Ανάλογα με το σκεύος θα προκύψουν 2-3 στρώσεις από το καθένα. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να φτιάξουμε τις κρέμες.
Κρέμες-σύνθεση: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να ζεσταθεί καλά αλλά όχι να πάρει βράση. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε καλά με σύρμα. Ρίχνουμε το μισό γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα ώστε να ζεσταθεί καλά το μείγμα των αυγών και να μην κόψουν. Γυρνάμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα. Ανακατεύουμε καλά, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε λίγο ακόμα ώστε να λιώσει το βούτυρο και χωρίζουμε το μείγμα σε δύο ίσα μέρη. Στο μισό ρίχνουμε τη σοκολάτα και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στο άλλο μισό ρίχνουμε το εκχύλισμα βανίλιας. Στο ταψί με την παγωμένη βάση των μπισκότων ρίχνουμε τη λευκή κρέμα. Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη μέχρι να πήξει λίγο και από πάνω στρώνουμε τη σοκολατένια κρέμα. Αφήνουμε να κρυώσει, στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, το γλυκό ώστε να ξεφορμάρεται και να κόβεται εύκολα και σερβίρουμε με φρέσκα κεράσια.