Συνταγή για κοκκινιστό λαχανόρυζο -Πανεύκολο και φουλ θρεπτικό
Αν και το έχουμε συνηθίσει λευκό, το ντοματένιο λαχανόρυζο έχει τη δική του ξεχωριστή νοστιμιά.
Το λαχανόρυζο είναι ένα κατεξοχήν φθινοπωρινό-χειμωνιάτικο φαγητό. Πρακτικά, του ταιριάζουν όλα τα μυρωδικά και οι πρασινάδες που ευδοκιμούν την ίδια εποχή με τα λάχανα οπότε όσο πιο πολλά υλικά του βάλουμε τόσο πιο νόστιμο και απολαυστικό μπορεί να γίνει. Επίσης, εμπλουτίζοντάς το με φρέσκα κρεμμυδάκια, πράσα, μυρώνια, καυκαλήθρες, άνηθο, σέσκουλα, λάπαθα κλπ. εκτός από περισσότερη γεύση του δίνουμε και παραπάνω θρέψη καθώς όλα αυτά είναι γεμάτα βιταμίνες και μέταλλα, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ενισχύουν σημαντικά το ανοσοποιητικό. Ένα τέτοιο φαγητό λοιπόν αποτελεί «φάρμακο», ειδικά αυτήν την εποχή που λόγω πτώσης της θερμοκρασίας και λοιπόν συνθηκών τα κρυολογήματα και οι ιώσεις είναι σε έξαρση.
Ένα στοιχείο που το κάνει ακόμα πιο ωφέλιμο διατροφικά είναι η ντομάτα. Μπορεί να έχουμε συνηθίσει να μαγειρεύουμε και να τρώμε το λαχανόρυζο λεμονάτο αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο πολύτιμος χυμός του λεμονιού δεν μπορεί να συνδυαστεί με την εξίσου πολύτιμη σάλτσα ντομάτας. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός αφενός απογειώνει τη γεύση (οξύτητα και γλύκα σε ωραία ισορροπία) και αφετέρου προσφέρει ένα φαγητό πλούσιο σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες, ηλεκτρολύτες και αντιοξειδωτικά. Για τους ίδιους λόγους ταιριάζει να βάλετε στο συγκεκριμένο φαγητό και ένα τριμμένο καρότο.
Πάμε λοιπόν να δούμε πως θα το φτιάξετε εύκολα σε 30 μόνο λεπτά.

Λαχανόρυζο κοκκινιστό
Υλικά για 4 μερίδες
- ½ λάχανο, ψιλοκομμένο
- 8 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 μεγάλο καρότο, τριμμένο στον τρίφτη
- 2 μεγάλες ντομάτες, ψιλοκομμένες ή 1 κονσέρβα κονκασέ
- 1 κ.σ. πελτές, διαλυμένος σε μισό ποτήρι καυτό νερό
- Μια πρέζα ζάχαρη
- 1 φλ. ρύζι γλασέ
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- χυμός από 1 λεμόνι
- 2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκα), ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε το λάχανο και το καρότο, και ανακατεύουμε καλά για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ και τη ζάχαρη. Αλατοπιπερώνουμε καλά και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15 λεπτά ακόμη μέχρι να μαλακώσει και να πήξει η σάλτσα. Περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.
Tip
Όσο περισσότερα λαχανικά βάλετε σε αυτό το φαγητό τόσο πιο νόστιμο και δυναμωτικό θα γίνει όπως π.χ. πιπεριές που του ταιριάζουν πολύ. Ακόμα για να το εμπλουτίσετε με πρωτεΐνες μπορείτε να βάλετε μοσχαρίσιο κιμά κι έτσι να έχετε σε λιγότερη ώρα και χωρίς κόπο τη γεύση των αγαπημένων λαχανοντολμάδων στο πιάτο σας.