Συνταγή για light σοκολατόπιτα: Χωρίς βούτυρο, χωρίς ζάχαρη, σε 20 λεπτά
Όταν η σοκολατόπιτα έχει λιγότερες θερμίδες μπορούμε να φάμε περισσότερη!
Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί εύκολα σε ένα γλυκό με σοκολάτα. Αν για παράδειγμα βρεθεί μπροστά μας μια σοκολατόπιτα, χειροποίητη και φτιαγμένη από φρέσκα, αγνά υλικά θέλουμε να φάμε όλο το ταψί με τη μία. Τι γίνεται όμως με τις θερμίδες και τα λιπαρά; Σίγουρα η κλασική εκδοχή περιέχει πολλά και από τα δύο αφού φτιάχνεται με μπόλικο βούτυρο και αρκετή ζάχαρη γι αυτό και καλό είναι να είμαστε προσεκτική στην ποσότητα που θα καταναλώσουμε.
Αν όμως «παίξουμε» λίγο με τα υλικά και την κάνουμε πιο «αθώα» και ανάλαφρη τότε δικαιούμαστε μερικές κουταλιές παραπάνω. Με τη συνταγή που ακολουθεί λοιπόν θα φτιάξετε την πιο light σοκολατόπιτα σε λιγότερο από μισή ώρα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τηρήσετε τους χρόνους ψησίματος και τη σιροπιάσετε με προσοχήέτσι ώστε να μην της λείπει τίποτα από την υφή και τη γεύση της «κανονικής» εκδοχής.
Σοκολατόπιτα χωρίς βούτυρο και ζάχαρη
Υλικά για 5 μερίδες
Για το σιρόπι
- ½ κούπα νερό
- 2 κ.σ. μέλι
- 3 κ.σ. κακάο
- μια πρέζα αλάτι
Για τη ζύμη
- 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 50 γρ. κακάο
- 70 γρ. μέλι
- ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 125 ml φρέσκο γάλα πλήρες, ζεστό
- 1 αυγό
- 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε να λιώσει το μέλι και μόλις πάρει μία βράση αποσύρουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Κέικ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το κακάο και και το μπέικιν και τα ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το γάλα, τα αυγά, το μέλι και το ελαιόλαδο και χτυπάμε καλά με σύρμα. Ρίχνουμε τμηματικά το μείγμα των υγρών στο μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Λαδώνουμε καλά 5 ατομικά φορμάκια και μοιράζουμε μέσα τη ζύμη αφήνοντας 2 εκ. κενό μέχρι το χείλος για να έχει περιθώριο να φουσκώσει στο ψήσιμο. Ψήνουμε για 15 λεπτά και τα σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν εντελώς, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.
Tip
Τα αρώματα και η γεύση του ελαιόλαδου ταιριάζουν πολύ με αυτά της σοκολάτας. Ωστόσο, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο πιο ανάλαφρο έλαιο μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ηλιέλαιο ή με σησαμέλαιο που έχει επίσης υπέροχη γεύση και άρωμα που πάνε με τη σοκολάτα.