Πατάτες φούρνου / Φωτογραφία: Shutterstock

Συνταγή για πεντανόστιμες πατάτες φούρνου -Το κόλπο για να γίνουν τραγανές απ’ έξω και βελούδινες μέσα

Το συνοδευτικό που δε λείπει από κανένα γιορτινό τραπέζι θέλει συγκεκριμένο κόλπο για να γίνει τέλειο.

Οι τέλειες ψητές πατάτες είναι τραγανές έξω και βελούδινες μέσα. Όλοι το ξέρουν αυτό. Αυτό όμως που δεν ξέρουν όλοι είναι τον τρόπο για να το πετύχουν. Επειδή λοιπόν οι μέρες πλησιάζουν και απέχουμε πια μόνο μια ανάσα από τα γιορτινά τραπέζια και τα ρεβεγιόν εκτός από την κλασική συνταγή μας σας δίνουμε και το μυστικό για άψογο αποτέλεσμα.  

Πρώτα τις βράζουμε!

Για να πετύχετε λοιπόν την τέλεια υφή αρκεί να περάσετε τις πατάτες από βραστό νερό πριν τις φουρνίσετε. Πιο συγκεκριμένα, σε βαθιά κατσαρόλα γεμάτη νερό βράζουμε τις πατάτες όπως είναι ολόκληρες με τη φλούδα για μισή ώρα. Στη συνέχεια τις στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε, να τις ξεφλουδίσουμε και να τις κόψουμε.  

Πατάτες φούρνου / Φωτογραφία: Shutterstock

Συνταγή για πατάτες φούρνου

Υλικά για 6-8 άτομα

  • 8 μεγάλες πατάτες
  • 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 1 ξερό κρεμμύδι, λιωμένο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
  • χυμό από ένα λεμόνι
  • 3-4 κλαράκια δενδρολίβανο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα γεμάτη νερό βράζουμε τις πατάτες, όπως είναι ολόκληρες με τη φλούδα, για μισή ώρα. Τις στραγγίζουμε καλά σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Μόλις κρυώσουν αρκετά ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε, τις ξεφλουδίσουμε προσεκτικά. Στη συνέχεια τις κόβουμε κυδωνάτες και τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τη μουστάρδα, το κρασί, το λεμόνι και μπόλικο αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα και περιχύνουμε τις πατάτες. Αραδιάζουμε από πάνω το δενδρολίβανο και ψήνουμε για μισή ώρα μέχρι να ροδίσουν και να τραγανίσουν εξωτερικά.

Tip

Για να γίνουν ακόμα πιο τραγανές και να κάνουν ωραία κρούστα γύρω γύρω μπορείτε να τις πασπαλίσετε με λίγο καλαμποκάλευρο ή τριμμένη φρυγανιά. Επίσης για έξτρα άρωμα και καπνιστή γεύση βάλτε τους και λίγη πάπρικα.