Καψάλι, Κύθηρα / Φωτογραφία: Shutterstock

Στα Κύθηρα της γεύσης -Τα 3 πιο νόστιμα στέκια για τοπική κουζίνα στο νησί

Η ντόπια κουζίνα των Κυθήρων είναι πολλά περισσότερα από τα διάσημα παξιμάδια λαδιού και το περίφημο μέλι. Αν φέτος βρεθείτε εκεί για τις διακοπές σας κάντε στάση σε αυτά τα τρία εστιατόρια και θα φάτε σίγουρα καλά.

Το Τσιρίγο, όπως έλεγαν παλιά οι Βενετοί τα Κύθηρα, είναι ένα νησί που, αν και μικρό, συγκεντρώνει χαρακτηριστικά αντιδιαμετρικά αντίθετα. Αν το παρατηρήσετε με προσοχή και το γυρίσετε αρκετά θα διαπιστώσετε ότι θυμίζει Κυκλάδες, Ιόνιο, Πελοπόννησο και Κρήτη ταυτόχρονα. Γαλαζοπράσινες νερά, λιλιπούτιες και αχανείς παραλίες, μεσαιωνικά χωριά και γραφικοί οικισμοί, πλούσιο δάσος με πανύψηλα δέντρα, θαμνώδεις περιοχές και σχεδόν άγονα τοπία. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ετερόκλητα στοιχεία που συνυπάρχουν αρμονικά σε μόλις 278 τετραγωνικά χιλιόμετρα. 

Αντίστοιχος είναι και ο γαστρονομικός τους πλούτος ο οποίος λόγω ντόπιων προϊόντων (χοιρινά, αμνοερίφια, γαλακτοκομικά, μέλι, ελαιόλαδο, κρασιά, αποστάγματα, βότανα, αλάτι, ψάρια κ.ά.) προσφέρει πληθώρα πεντανόστιμων επιλογών. Ιδού τρεις κορυφαίες γευστικές εμπειρίες που αξίζει να δοκιμάσετε:

Φιλιώ

Αυτή η ταβέρνα δεν είναι σε παραλία αλλά αξίζει να πάτε επί τούτου μέχρι εκεί από όποιο σημείο του νησιού κι αν έχετε επιλέξει για τη διαμονή σας. Μια καλή ιδέα είναι να πάτε ένα πρωί στο όμορφο Καψάλι για μπάνιο ή ένα απόγευμα στη Χώρα για βόλτα και ύστερα για φαγητό στη Φιλιώ στο χωριό Κάλαμος που είναι πολύ κοντά. Το σημείο έχει επιλεγεί στρατηγικά καθώς η Φιλιώ είναι στημένη σε ένα υπέροχο σημείο γεμάτο πράσινο εκεί ακριβώς που γεννιούνται και μεγαλώνουν οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί. Και αυτό είναι και το σημαντικότερο όλων στην προκειμένη περίπτωση, ότι δηλαδή παράγουν και εκτρέφουν οι ίδιοι ό,τι μπαίνει στην κουζίνα και στα πιάτα τους. Από ελαιόλαδο, σιτάρι και αμπελόφυλλα μέχρι αρνιά και κοκόρια. Πεντανόστιμα σαλιγκάρια κοκκινιστά, υποδειγματικά ντολμαδάκια, κεφτεδάκια του ονείρου και τηγανόψωμο αφρός είναι ό,τι πρέπει για να ξεκινήσετε. Επίσης ο μουσακάς και το παστίτσιο είναι εντελώς μαμαδίστικα οπότε δώστε τους σίγουρα μια ευκαιρία και φυσικά δοκιμάστε ό,τι τραβάει η όρεξή σας από τη μεγάλη ποικιλία κρεατικών που ψήνονται μαεστρικά. Επίσης φτιάχνουν μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού με ολόφρεσκα φρούτα που μαζεύονται επί τόπου.  

Κάλαμος, τηλ.: 2736 031549

Τριλογία ταραμά / Φωτογραφία: bovary.gr

Ψωμολαδέα

Με ομορφιά βγαλμένη από τα ωραιότερα όνειρα το ψαροχώρι Αβλέμονας πρέπει οπωσδήποτε να αποτελέσει μια από τις βόλτες σας, αν βρεθείτε στα Κύθηρα. Για την ακρίβεια αξίζει να περάσετε όλη την ημέρα σας στο πιο γραφικό μέρος του νησιού κολυμπώντας στα πεντακάθαρα νερά, κάνοντας βόλτες στον Αγίο Παντελεήμονα και στο Καστέλλο και φυσικά τρώγοντας στην Ψωμολαδέα. Εδώ οι τεχνικές είναι σαφώς πιο σύγχρονες και τα στησίματα πιο μοντέρνα και, η ουσία των πιάτων όμως παραμένει ντόπια και παραδοσιακή. Βελούδινες μους ταραμά με μελάνι σουπιάς και κρόκο, κακαβιά σκέτο βάλσαμο, φινετσάτο κριθαράκι με λεμόνι και θαλασσινά, πληθωρική κατσικομακαρονάδα με φρέσκες παπαρδέλες και μελωμένο αρνί μαγειρεμένο με μελιτζάνες και ξινόχοντρο. Για το τέλος, αφήστε οπωσδήποτε χώρο και όρεξη για γλυκό και συγκεκριμένα για τσιριγώτικο cheesecake με μπισκότο χαρουπιού, μέλι Κυθήρων, γαλένι (κρητικό τυρί κρέμα) και παγωτό ταχίνι.      

Αβλέμονας, τηλ.: 698 4176 307

Ακρογιάλι

Η Αγία Πελαγία είναι από τα καλύτερα σημεία για να μείνει κανείς στα Κύθηρα. Γραφικός και σχετικά ήσυχος παραθαλάσσιος οικισμός που τα έχει όλα: μεγάλη αμμουδερή παραλία, επιλογές διαμονής, φαγητού και εξόδου για όλα τα budget. Το μέρος που είναι πάντα γεμάτο και καλό είναι να κάνετε μια κράτηση πρώτα πριν πάτε, ειδικά αν βρεθείτε εκεί Αύγουστο και είστε μεγάλη παρέα, είναι το Ακρογιάλι. Τα χαριτωμένα τραπεζάκια του είναι κυριολεκτικά πάνω στο κύμα και εννοείται ότι εκεί θα πάτε περισσότερο για τα ψάρια και τα θαλασσινά. Γενικά οι μερίδες είναι μεγαλούτσικες οπότε τσεκάρετε πρώτα και ύστερα πάτε και σε δεύτερο γύρο αν χρειαστεί. Χειροποίητη ντοματόπιτα και μαγειρευτές μελιτζάνες είναι must για την αρχή, μαζί με μια πλούσια χωριάτικη βέβαια. Για τη συνέχεια προτιμήστε τις νοστιμότατες ψητές σαρδέλες, τα τραγανά τηγανητά καλαμάρια και την πληθωρική γαριδομακαρονάδα, με τις μεγάλες ολόκληρες γαρίδες και την μπόλικη ολόγλυκη ντοματόσαλτσα.       

Αγία Πελαγία, τηλ.: 27360 34314