26|06|2016 12:36
SHARE
ΒΡΑΒΕΙΑ ΜΟΔΑΣ

Αυτό το... Νoμπέλ Ποιος θα το Πάρει;


Τα βραβεία ΑΝDAM για μια ακόμα χρονιά θα αναδείξουν τα μεγάλα ταλέντα της μόδας. Οι φιναλίστ ανακοινώθηκαν και όλοι μάχονται για μια θέση στον ήλιο της δόξας, γιατί χάρη στα ANDAM χτίζονται καριέρες.

Η μόδα έχει τα δικά της βραβεία Νομπέλ, που δεν θα μπορούσαν παρά να είναι γαλλικά. Πρόκειται για το σπουδαίο θεσμό των βραβείων ANDAM (Association Nationale pour le Developpement des Arts de la Mode). Η Εθνική Ένωση για την Ανάπτυξη της Μόδας, σε ελεύθερη μετάφραση, ανακοίνωσε τους υποψήφιους για τη φετινή χρονιά με τους σχεδιαστές και τα media να παίρνουν θέση, καθώς το 2016 φέρνει στην τελική ευθεία πραγματικά ταλαντούχους σχεδιαστές τόσο στο ρούχο όσο και στο αξεσουάρ. Η λαμπρή τελετή απονομής θα γίνει την 1η Ιουλίου και από τη μια, παρατάσσονται ήδη αναγνωρισμένα ονόματα, όπως ο Tim Coppens και από την άλλη outsiders και νεοεισερχόμενοι σαν τους εστέτ Koché.

Το τρόπαιο και ό,τι αυτό συνεπάγεται δεν είναι λίγο: 250.000 ευρώ και επαγγελματική καθοδήγηση από καταξιωμένους σχεδιαστές, όπως η Iris van Herpen, η οποία, σημειωτέον, απογειώθηκε αφού κέρδισε το βραβείο το 2014. Άλλοι που κέρδισαν ήταν οι Victor&Rolf, o Anthony Vaccarello, o Jeremy Scott, αλλά και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Hermes, o Christophe Lemaire.

Βέβαια, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από το 1989, οπότε ξεκίνησε ο θεσμός. Ήταν τότε πoυ ο Martin Margiela κέρδισε το βραβείο και έκτοτε βάλθηκε να μας εκπλήσσει με τις ανατρεπτικές του κολεξιόν που ήταν λίγο πολύ η κήρυξη μιας φλαμανδικής εισβολής στα παριζιάνικα ήθη και έθιμα. Σήμερα όμως η μόδα ισορροπεί ανάμεσα στη δημιουργία και τις μπίζνες με τις δεύτερες να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.

Πόσο αντοχή, χρήμα, και επιχειρηματικό δαιμόνιο, εκτός από στάνταρ ταλέντο, πρέπει να έχει ένας νεοφώτιστος που θέλει να καθιερωθεί; Την απάντηση δίνει η ίδια η ιδρύτρια της ANDAM, η Nathalie Dufour: “Στο παρελθόν όντως το βραβείο συνδεόταν με τη δημιουργικότητα. Δεν ζητούσαμε από το σχεδιαστή να μας περιγράψει το όραμά του σχετικά με την επιχειρηματικότητα, όμως σήμερα πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια εικόνα για το business plan του και για τις εμπορικές του προτάσεις”. Καθόλου τυχαίο, όταν ακόμα και οι μεγάλοι οίκοι εν μέσω κρίσης αλλάζουν διαρκώς πλάνα και ανθρώπους. Και αυτή η χρονιά, αν μη τι άλλο, είναι γεμάτη από μετακινήσεις και αποχωρήσεις στελεχών και σχεδιαστών.

Έτσι οι 25 κριτές που θα ξεσκονίσουν τους υποψήφιους, ανάμεσά τους ο Pierre Bergé (άλτερ έγκο του Yves Saint Laurent), o Bruno Pavlovsky από τη Chanel και η Νάντια Σβαρόβσκι, το πιθανότερο είναι ότι θα συνυπολογίσουν τις ιδέες, την πρωτοτυπία αλλά και το επιχειρηματικό δαιμόνιο των φιναλίστ. Και εκείνος που θα φύγει με το Grand Prix (συνολικά απονέμονται τρία βραβεία: σχεδιαστής, κολεξιόν, αξεσουάρ) θα έχει άλλο ένα προνόμιο: διετή συνεργασία σε επίπεδο συμβουλευτικής με τον ιστορικό οίκο Chloé, ο οποίος πάντοτε έδινε χώρο στη νέα γενιά, ειδικά την προικισμένη. Και δεν έπεσε έξω: το 1964 ο νεαρός τότε Καρλ Λάγκερφελντ ξεκινούσε από εκεί την ξέφρενη πορεία του στη μόδα.

Ποιος ξέρει, ίσως ο επόμενος Λάγκερφελντ να βρίσκεται στη λίστα που ακολουθεί.

ANDAM Grand Prix
Wanda Nylon
Aalto
Koché
Jacquemus
Tim Coppens
OAMC

Πρώτο Βραβείο Κολεξιόν
Atlein
Kenta Matsushige
Harmony Paris

Βραβείο για Αξεσουάρ
Amélie Pichard
Hugo Matha
Tomasini Paris