3 λόγοι που δεν πρέπει να αναγκάσεις το παιδί να αγκαλιάσει κάποιον | 0 bovary.gr
3 λόγοι που δεν πρέπει να αναγκάσεις το παιδί να αγκαλιάσει κάποιον | 0 bovary.gr
ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΑΓΚΑΛΙΑ

3 λόγοι που δεν πρέπει να αναγκάσεις το παιδί να αγκαλιάσει κάποιον


Η δύναμη της αγκαλιάς είναι μαγική. Μέσα της διοχετεύονται αισθήματα προστασίας και ασφάλειας. Αποτελεί δίοδο επικοινωνίας. Καλής επικοινωνίας. Η αγκαλιά στο παιδί ενισχύει την αυτοεκτίμησή του και εξοστρακίζει την ανασφάλειά του. Τι γίνεται στην περίπτωση που το παιδί δέχεται πίεση να αγκαλιάσει κάποιον ενώ δεν θέλει;

Τα παιδιά δεν πρέπει να υποβάλλονται σε πίεση για να αγκαλιάσουν κάποιον γιατί έτσι γίνεται δέκτης λάθος μηνυμάτων.

“Εχουν δικαίωμα να με αγγίζουν όποτε θέλουν”: Όταν το παιδί δεν θέλει να αγκαλιάσει κάποιον και εξαναγκάζεται να το κάνει, τότε του δημιουργούνται αισθήματα φόβου έως και απέχθειας. Νιώθει ότι ως υπόσταση δεν έχει όρια αξιοσέβαστα από τους άλλους, δεν έχει δικαίωμα επιλογής και δεν έχει έλεγχο του σώματός του. Είναι ιδιοκτήσια των άλλων.

Ένα άγνωστο πρόσωπο αντιμετωπίζεται με αλλοιωμένο κριτήριο: Αν το παιδί αγκαλιάσει κάποιον που δεν θέλει γιατί τις περισσότερες φορές δεν τον γνωρίζει, δεν εξασκεί το κριτήριό του απέναντι στους αγνώστους και έτσι δεν μπορεί να διαισθανθεί τον κίνδυνο.

“Οι συγγενείς δεν μπορούν να με κακοποιήσουν”: Πολλά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και παιδικής κακοποίησης έχουν καταγραφεί με δράστες τους συγγενείς. Η οικειότητα της φυσιογνωμίας του προσώπου ενός συγγενή δεν πρέπει να είναι το μοναδικό κριτήριο που θα καθορίσει την συναναστροφή του παιδιού μαζί του.