Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΕΣ

Γεννημένη καριερίστρια- Πως να ανέβεις στην δουλειά σου


Αν ψάχνεις να βρεις τι είναι αυτό που κοιτάει κάθε διευθυντής πριν προσλάβει τον επόμενο εργαζόμενο είναι κυρίως τρία πράγματα: Το να είναι εργατική, εμπιστεύσιμη και να παίρνεις ρίσκα.

Ωστόσο το να κάνεις καλά την δουλειά σου, δεν αρκεί για να φτάσεις να γίνεις το δεξί του χέρι, καθώς θέλει υπομονή, μεθοδικότητα και πρωτότυπες ιδέες. Τα παρακάτω 7 πράγματα θα κάνουν το αφεντικό σου να ζητάει την συμβουλή σου σε κάθε του βήμα.

  • Πάρε πρωτοβουλίες, αλλά μην το παίζει «δεύτερο αφεντικό»

Δεν χρειάζεται να φανεί ανταγωνιστικός στον διευθυντή σου. Το μυστικό είναι να επιζητάς την συμβουλή του σε κάθε σου βήμα. Έτσι και θα χτίσεις μία σχέση εμπιστοσύνης και δεν θα φανείς «εχθρικός». Πρότεινε στην διευθύντριά σου να της κάνεις παρέα όσο τρώει το μεσημεριανό της ή ζήτησέ της συμβουλές για το νέο σου project, χωρίς να γίνεσαι στενός κορσές.

  • Οι συνάδελφοί σου δεν είναι και η οικογένειά σου

Δεν χρειάζεται να συζητάς τα πάντα με την διπλανή σου στο γραφείο. Προσπάθησε να δείχνεις πως για σένα πρώτα απ΄όλα έρχεται η δουλειά και μετά όλα τα υπόλοιπα και φυσικά μην κουτσομπολεύεις τους προϊστάμενούς σου. Κράτησε φιλικές σχέσης μέχρι ένα σημείο.

Φωτογραφία: Pexels
Φωτογραφία: Pexels
  • Χρησιμοποίησε τον ανταγωνισμό... ως κίνητρο.

Μην βλέπεις με κακό μάτι τους συναδέλφους σου, αλλά ως μία ευκαιρία για να γίνεις καλύτερη. Παρατήρησε πως δουλεύουν, σύλλεξε τα στοιχεία που σ΄αρέσουν και προσπάθησε να τα εφαρμόσεις με τον δικό σου τρόπο. Αν από την άλλη, βλέπεις πως υστερείς θέμα ταχύτητας και ποσότητας, πίεσε λίγο παραπάνω τον εαυτό σου, καθώς η τριβή είναι η καλύτερη λύση.

  • Μην ντρέπεσαι να ζητήσεις κάτι

Αν βλέπεις πως δεν προλαβαίνεις ή πως κάτι δεν σου βγάινει, μην ντραπείς να ζητήσεις βοήθεια. Ολονών μας αρέσει να νιώθουμε χρήσιμοι και να το παίζουμε «ειδικοί». Έτσι, αν θέλεις να ζεστάνεις τον πάγο με κάποιον συνάδελφό σου ή ακόμη και τον διευθυντή σου, ζήτησε του μάι μικρή χάρη ή μία χείρα βοηθείας.

Φωτογραφία: Pexels
Φωτογραφία: Pexels
  • Να δέχεσαι την κριτική

Δεν γίνεσαι από την μία μέρα στην άλλη το δεξί χέρι της διευθύντριά σας. Μερικές φορές μπορεί το κλίμα να είναι φορτισμένο σε μία προσπάθειά της να σε τσεκάρει, μπορεί απλά να σε πιέζει γιατί πιστεύει σε σένα. Έτσι μην αφήσεις τις κακές κριτικές να σε πάρουν από κάτω. Δες το ως αφορμή για να γίνεις καλύτερη... η καλύτερη απ΄όλες.

  • Μην γίνεις... στόχος

Πολλές φορές ακόμη και κάτι που λέμε χαριτολογώντας μπορεί να εκληφθεί διαφορετικά. Πρόσεχε τα αστεία που κάνεις για να ελαφρύνεις το κλίμα και μην γίνει η γυναίκα που μονίμως την ψάνουν, καθώς δεν απαντά στα τηλέφωνα και τα emails. Προσπάιθησε ακόμη και σε στρεσαρισμένες περιπτώσεις να είσαι ... ήρεμη δύναμη.

 

Φωτογραφία: Pexels
Φωτογραφία: Pexels
  • Να λες συγνώμη, μπροστά σε άλλους

Δεν είναι κακό να παραδέχεσαι τα λάθη σου. Όλες κάνουμε. Αν θέλεις, όμως, να δείξεις πως είσαι υπεύθυνο άτομο και πως δεν πρόκειται να ξανασυμβεί το συγκεκριμένο παραστράτημα, ζήτησε συγνώμη στον υπεύθυνό σου, μπροστά σε άλλους. Μην προσπαθήσεις να δικαιολογηθείς, γιατί έτσι μπορείς να κάνεις τα πράγματα χειρότερα. Δείξε απλώς πως είσαι υπεύθυνο άτομο και αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου, όταν χρειάζεται.