Φωτογραφία: shutterstock
Φωτογραφία: shutterstock
19|05|2023 11:00
SHARE
TRAINING TIPS

Γυμναστής αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να αποφύγουμε -«Αναποτελεσματικές με υψηλό ρίσκο κινδύνου»


Ο Greg Justice, ένας γυμναστής με ειδίκευση στη φυσιολογία της άσκησης από το Μισούρι των ΗΠΑ, δήλωσε σε συνέντευξη του με τη βρετανική Daily Mail πως ορισμένες αρκετά δημοφιλείς ασκήσεις γυμανστικής πρέπει να αποφεύγονται.

Οι εν λόγω ασκήσεις είτε δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές σε σύγκριση με εναλλακτικές λύσεις, είτε όσοι τις πραγματοποιούν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο τραυματισμού.

Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα, ο αριθμός των Αμερικανών που πηγαίνουν τακτικά στο γυμναστήριο ολοένα και αυξάνεται, με τις εγγραφές σε μεγάλες αλυσίδες γυμναστηρίων να αυξάνονται κατά 30% από το 2019.

Ειδικά αυτή την περίοδο, πολλοί μπαίνουν σε εντατικό πρόγραμμα άσκησης προκειμένου να πετύχουν το ιδανικό του summer body, καθώς η άφιξη του Μαιού σημαίνει πως το καλοκαίρι είναι μόλις μία ανάσα μακριά.

Προκειμένου να σας βοηθήσει λοιπόν να διαμορφώσετε το καλύτερο δυνατό πρόγραμμα άσκησης, ο έμπειρος γυμναστής παρουσιάζει λίστα με 4 ασκήσεις που δε θα συνιστούσε ποτέ σε κάποιον πελάτη του.

1. Διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT)

Ενώ η προπόνηση HIIT είναι πολύτιμη, ο κ. Justice προειδοποιεί ότι δεν έχουν όλοι ένα σώμα που μπορεί να αντέξει αυτό το επίπεδο απαιτήσεων (φωτογραφία αρχείου)

Το HIIT έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια τη φήμη ότι καίει γρήγορα τις θερμίδες. Αυτού του είδους άσκηση περιλαμβάνει σύντομες εκρήξεις έντονης δραστηριότητας με περιόδους αποκατάστασης χαμηλής έντασης.

Οι δραστηριότητες κυμαίνονται από σπριντ, ποδηλασία, σχοινάκι μέχρι ποικίλες ασκήσεις με το βάρος του σώματος. Ενώ ο κ. Justice συνιστά το HIIT στους έμπειρους πελάτες, προειδοποιεί πως δεν είναι κατάλληλη γυμναστική για αρχάριους. «Είναι σημαντικό να μην το παρακάνετε», λέει ο ίδιος

Μια μελέτη του 2021 στο περιοδικό Cell Metabolism διαπίστωσε ότι ενώ τα άτομα παρουσίασαν βελτιωμένη απόδοση στην αρχή της μελέτης, στην πορεία ο μεταβολισμός τους άρχισε να διαταράσσεται.

Φωτογραφία: shutterstock

2. Kipping pull-ups

Τα Kipping pull-ups είναι μια δημοφιλής άσκηση του CrossFit, αλλά ο κ. Justice προειδοποιεί ότι δεν έχει οφέλη σε σχέση με τα κανονικά pull-ups ενώ παράλληλα έχει υψηλό κίνδυνο τραυματισμού. Τα κανονικά pull-ups, από την άλλη είναι πιο αργά και πιο ελεγχόμενα, γεγονός που αφήνει λιγότερα περιθώρια για λάθη.

«Τα Kipping pull-ups είναι μια άσκηση υψηλού κινδύνου που μπορεί να προκαλέσει πιθανούς τραυματισμούς στους ώμους, επειδή η ταλαντευόμενη κίνηση τραβάει βίαια τους ώμους σας σε κάθε επανάληψη», λέει ο κ. Justice.

Επιβεβαιώνοντας τον Αμερικανό εμπειρογνώμονα, μία μελέτη του 2018 στο Journal of Australian Strength & Conditioning διαπίστωσε ότι τα pull-ups με kipping ενεργοποιούν λιγότερες μυϊκές ομάδες από τα τυπικά pull-ups.

«Τα συνηθισμένα pull-ups γυμνάζουν τους μηριαίους, τους ρομβοειδείς, τους τρικέφαλους και τους δικέφαλους, οπότε είναι μια πολύ αποδοτική και αποτελεσματική άσκηση', λέει ο κ. Justice».

3. Curtsy lunge

Αυτή η παραλλαγή του τυπικού lunge στοχεύει στην ενδυνάμωση του ισχίου και την ενίσχυση του εσωτερικού του μηρού. Ωστόσο, ο κ. Justice προειδοποιεί ότι μπορεί εύκολα να εκτελεστεί λανθασμένα.

«Ακόμη και όταν επιδεικνύεται με τον "σωστό" τρόπο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν την κινητικότητα γύρω από τον αστράγαλο και το γόνατο για να υποστηρίξουν αυτή την άσκηση», λέει ο κ. Justice.

Επιπλέον, ο ίδιος επισημαίνει πως μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρήσετε τους γοφούς σας σε ευθεία θέση. Εναλλακτικά, η Justice συνιστά ένα side lunge, καθώς «στοχεύει στους ίδιους μυς και είναι πολύ πιο εύκολο για τις αρθρώσεις».

4. Αμερικανικό Kettlebell Swing

Τα kettlebells είναι ένα πολύ δημοφιλές εργαλείο στις καθημερινές ρουτίνες γυμναστικής. Ενώ υπάρχουν πολλές ασκήσεις που μπορούν να γίνουν με ασφάλεια με αυτό το prop, ο Justice λέει στους πελάτες του να μην επιχειρούν τα αμεριναικά swings.

Ο γυμναστής αναφέρει πως η κίνηση στην εν λόγω άσκηση δεν είναι ιδιαίτερα ελεγχόμενη λόγω «του υπερβολικού εύρους κίνησης» και η λανθασμένη ανύψωση του kettlebell θα μπορούσε να οδηγήσει σε μυϊκή καταπόνηση ή ακόμα και σε ρήξη του στροφικού πετάλου.

Αντ' αυτού προτείνει τη ρωσική εκδοχή του kettlebell swing «Με τη ρωσική εκδοχή δεν αιωρείται το kettlebell πάνω από το επίπεδο των ματιών και είναι πολύ πιο ασφαλές για τον ώμο και τη σπονδυλική στήλη σας».

SHARE