Το τυρί που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από πολλά «υγιεινά» σνακ
Για χρόνια θεωρούνταν απλή απόλαυση, αλλά σήμερα, ένα εμβληματικό τυρί επανέρχεται στο προσκήνιο ως απρόσμενη πηγή πρωτεΐνης, ικανή να σταθεί απέναντι στα πιο δημοφιλή σνακ ευεξίας.
Η πρωτεΐνη δεν αφορά πια μόνο τους αθλητές. Συνδέεται με κορεσμό, σταθερή ενέργεια, μυϊκό τόνο και υγιή επιδερμίδα, γι’ αυτό και τα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν γεμίσει με προϊόντα που διαφημίζουν την υψηλή περιεκτικότητά τους σε αυτή.
Μπάρες, σοκολάτες, γιαούρτια και γλυκά υπόσχονται ενίσχυση της καθημερινής διατροφής, συχνά όμως βασίζονται σε υπερεπεξεργασμένες συνθέσεις, με πρωτεΐνη προστιθέμενη τεχνητά και με λιγότερα από τα υπόλοιπα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία. Το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα γευστικό ούτε ιδιαίτερα χορταστικό. Απέναντι σε αυτή την τάση, κερδίζουν έδαφος πιο φυσικές και πλήρεις επιλογές.
Ποιο τυρί προσφέρει πρωτεΐνης και χορταίνει
Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Jessie Inchauspé, γνωστή ως «Glucose Goddess», ένα τρόφιμο που πολλοί θεωρούσαν απλώς λιχουδιά κρύβει εντυπωσιακή διατροφική αξία.
Το τυρί Parmigiano Reggiano, χάρη στη μακρά διαδικασία ωρίμανσης, συμπυκνώνει πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, σε ορισμένες περιπτώσεις περισσότερες από πολλές εμπορικές μπάρες πρωτεΐνης. Παράλληλα είναι φυσικά χαμηλό σε λακτόζη, γεγονός που το καθιστά πιο εύπεπτο απ’ όσο θα περίμενε κανείς.
Η δύναμή του δεν βρίσκεται μόνο στα θρεπτικά στοιχεία αλλά και στη γεύση. Η ένταση του χαρακτήρα του επιτρέπει μικρές ποσότητες που όμως προσφέρουν ουσιαστικό διατροφικό όφελος. Λίγες νιφάδες αρκούν για να αναβαθμίσουν μια σαλάτα, ψητά λαχανικά ή ένα πιάτο με αυγά, προσθέτοντας κορεσμό και πρωτεΐνη χωρίς υπερβολές.
Το Parmigiano Reggiano παράγεται αποκλειστικά στη βόρεια Ιταλία, σε συγκεκριμένες περιοχές της Πάρμα, της Ρέτζο Εμίλια, της Μόντενα και τμημάτων της Μπολόνια και της Μάντοβα, ακολουθώντας αυστηρούς κανόνες προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης. Παρασκευάζεται μόνο από αγελαδινό γάλα, πυτιά και αλάτι, χωρίς πρόσθετα ή συντηρητικά, και ωριμάζει για τουλάχιστον 12 μήνες, συχνά πολύ περισσότερο.
Αυτή η αργή ωρίμανση είναι που του χαρίζει τη συμπυκνωμένη γεύση αλλά και τη υψηλή περιεκτικότητα σε πλήρεις πρωτεΐνες, ασβέστιο και φωσφόρο, συμβάλλοντας στην υγεία των οστών, στη μυϊκή ενδυνάμωση και στον καλύτερο κορεσμό. Επιπλέον, η χαμηλή του λακτόζη το καθιστά πιο φιλικό για άτομα με ευαισθησία, ενώ η καθαρή του σύσταση το ξεχωρίζει ως μια φυσική και θρεπτική επιλογή στην καθημερινή διατροφή.
Ίσως τελικά η αναζήτηση της ευεξίας να μη βρίσκεται πάντα σε ετικέτες που γράφουν «πρωτεΐνη», αλλά σε παραδοσιακές επιλογές με απλά συστατικά και πλούσια διατροφική ιστορία. Το Parmigiano Reggiano θυμίζει ότι η ισορροπία μπορεί να είναι και γευστική, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο και επίγνωση.