Συνταγές: 3 πεντανόστιμα πιάτα με γκρέιπφρουτ που μειώνουν την πείνα και καίνε το λίπος
Το γκρέιπφρουτ, εκτός από το να γίνεται χυμός, χρησιμοποιείται και με άλλους τρόπους, πολύ πιο γευστικούς.
Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν φτάνει το φθινόπωρο και τα γκρέιπφρουτ βρίσκονται παντού σε αφθονία είναι ο χυμός. Εκείνο το πικρό, λιποδιαλυτικό ρόφημα που μας κόβει την πείνα και κάποτε συνέστηναν όλοι σχεδόν οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι. Κι ακόμα το συστήνουν δηλαδή καθώς πρόκειται για ένα φρούτο με ελάχιστες θερμίδες, πλούσιο σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που μόνο καλό μας κάνει.
Το πρόβλημα βέβαια με το γκρείπφρουτ είναι η ξινόπικρη γεύση του (περισσότερο πικρή παρά ξινή) η οποία δεν είναι τόσο ευχάριστη για τους πιο πολλούς. Μπορεί βέβαια με τα χρόνια να μπήκε σε υγιεινά αναψυκτικά και πλούσια smoothies και να έγινε ανεκτή ή ακόμα και ευχάριστη αλλά αυτό που την κάνει πραγματικά ενδιαφέρουσα είναι η χρήση του συγκεκριμένου φρούτου στη μαγειρική. Γι αυτό κι εμείς σας δίνουμε τρεις συνταγές που βάζουν το γκρείπφρουτ στο επίκεντρο κάνοντάς το πραγματικά απολασυτικό.
Πράσινη σαλάτα με σολομό και γκρέιπφρουτ
Υλικά για 2 μερίδες
- 200 γρ. καπνιστός σολομός
- 2 χούφτες πράσινη σαλάτα ανάμεικτη (ρόκα, σπανάκι, μαρούλι, φύτρες κ.ο.κ.)
- 4 ραπανάκια, λεπτοκομμένα
- 1 μεγάλο ροζ γκρέιπφρουτ, φιλεταρισμένο
- 2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. μουστάρδα Dijon
- χυμός από ένα λεμόνι
- αλάτι
- φρσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και αλατοπιπερώνουμε καλά. Ανακατεύουμε πολύ καλά, μοιράζουμε σε δυο βαθιά πιάτα και σερβίρουμε.
Σούπα καρότου με τζίντζερ και γκρέιπφρουτ
Υλικά για 4 μερίδες
- 8 καρότα, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
- 1 πράσο, σε ροδέλες
- 1 ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
- 1 ποτήρι χυμός γκρέιπφρουτ
- 1 λίτρο ζωμός λαχανικών, σπιτικός ή ψυγείου
- 2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1-2 κ.σ. σουσάμι και μαυροκούκι, ανακατεμένα
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το πράσο και το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και χαμηλώνουμε τη φωτιά (από δυνατή σε μέτρια). Αλατοπιπερώνουμε καλά, ανακατεύουμε λίγο και σκεπάζουμε με το καπάκι. Βράζουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα καρότα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και λιώνουμε τη σούπα με το ραβδομπλέντερ (ή τμηματικά στο μούλτι). Σερβίρουμε ζεστή με λίγο σουσάμι-μαυροκούκι.
Tip
Για επιπλέον γεύση και θρεπτικά συστατικά προσθέστε με 1 κ.σ. βρασμένα ρεβίθια σε κάθε μερίδα.
Κρέπες με γιαούρτι και καραμελωμένα γκρέιπφρουτ / Φωτογραφία: Shutterstock
Κρέπες με γιαούρτι και καραμελωμένα γκρέιπφρουτ
Υλικά για 4 μερίδες
- 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 ml γάλα, φρέσκο ή μακράς διάρκειας
- 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 2 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο αλλά όχι ζεστό + 1 κ.γ. για το ψήσιμο
- 1 πρέζα ζάχαρη, μαύρη κρυσταλλική
- 1 πρέζα αλάτι
Για τα καραμελωμένα γκρέιπφρουτ
- 1 μεγάλο ροζ γκρέιπφρουτ, καθαρισμένο και κομμένο σε ροδέλες
- 2 κ.γ. αγελαδινό βούτυρο
- 4 κ.γ. ζάχαρη, μαύρη κρυσταλλική
- 2 κεσεδάκια γιαούρτι
Εκτέλεση
Κρέπες: Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε το γάλα, το αλεύρι, το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά και έχουμε έναν αραιό σχετικά χυλό τον αφήνουμε στην άκρη για τουλάχιστον 1 ώρα. Ζεσταίνουμε ένα μεσαίο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε ελάχιστο βούτυρο. Ρίχνουμε 2 κ.σ. από τον χυλό και κουνάμε το τηγάνι κυκλικά μέχρι να απλωθεί ομοιόμορφα. Ψήνουμε για 1 λεπτό και μόλις ροδίσει και ξεκολλάει, αναποδογυρίζουμε την κρέπα. Ψήνουμε για μισό λεπτό και με μια σπάτουλα βγάζουμε την κρέπα σε ένα πιάτο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο χυλός.
Καραμελωμένα γκρέιπφρουτ: Ζεσταίνουμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο. Μόλις λιώσει, προσθέτουμε τα γκρέιπφρουτ και τη ζάχαρη και σοτάρουμε για ελάχιστα δευτερόλεπτα, ίσα να λιώσει η ζάχαρη και να μαλακώσει λίγο το φρούτο.
Σύνθεση: Στρώνουμε μία μία τις κρέπες και μοιράζουμε μέσα το γιαούρτι και τα γκρέιπφρουτ. Διπλώνουμε, περιχύνουμε με το σιρόπι από τα γκρέιπφρουτ και σερβίρουμε.