Συνταγή: Αυγά μάτια σε σάλτσα ντομάτας -Γρήγορα και θρεπτικά
Το πιο γρήγορο και χορταστικό γεύμα γίνεται, με αυγά και ντομάτες, σε δέκα λεπτά.
Τα αυγά με τις ντομάτες είναι ο απόλυτος γευστικός συνδυασμός. Στη μεσογειακή κουζίνα, και όχι μόνο, το μείγμα αυτών των δύο υλικών φτιάχνεται με δεκάδες τρόπους και έχει πολλά και διαφορετικά ονόματα (καγιανάς, στραπατσάδα, σακσούκα κ.ο.κ.). Ωστόσο, δεν είναι πάντα αναγκαίο να τα ανακατεύουμε και να προσθέτουμε επιπλέον συστατικά για να γίνουν απολαυστικά. Έτσι κι αλλιώς τα τηγανητά αυγά από μόνα τους είναι ένα πεντανόστιμο γεύμα γεμάτο πρωτεΐνες. Η ντομάτα βέβαια τα απογειώνει γευστικά και τους δίνει έξτρα θρεπτικό χαρακτήρα αφού είναι γεμάτη βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.
Γι αυτό και είναι καλό να τα τρώμε μαζί. Παρακάτω με τη συνταγή που σας δίνουμε θα φτιάξετε σε ελάχιστα λεπτά τα αυγά μάτια σε μια λίγο διαφορετική εκδοχή που θα λατρέψουν όλοι.
Αυγά μάτια σε σάλτσα ντομάτας
Υλικά για 2 μερίδες
- 4 αυγά
- 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλη ντομάτα, ψιλοκομμένη ή ½ κονσέρβα κονκασέ
- 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας (αραιωμένο σε 2 κ.σ. βραστό νερό)
- μια πρέζα ζαχαρη
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κ.σ. φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2- 3 λεπτά. Ρίχνουμε τη ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Βράζουμε 5 λεπτά να πήξει λίγο και με την κουτάλα ανοίγουμε λίγο στην άκρη τη σάλτσα σε δύο σημεία. Σπάμε εκεί μέσα τα αυγά και σκεπάζουμε με το καπάκι. Τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να πήξουν τα ασπράδια. Αφήνουμε για 1-2 λεπτά ακόμα, ανάλογα με το πόσο ρευστούς η σφιχτούς θέλουμε τους κρόκους. Αποσύρουμε, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τον βασιλικό. Σερβίρουμε ζεστά με μπόλικο ψωμί.