Συνταγή για λεμονάτο γιουβέτσι κοτόπουλο -Ένα λαχταριστό κυριακάτικο φαγητό
To εμβληματικό πιάτο ορόσημο του ελληνικού οικογενειακού τραπεζιού, το κοτόπουλο γιουβέτσι, σε μια εκδοχή άκρως φθινοπωρινή.
Το γιουβέτσι το έχουμε στο μυαλό μας με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Αφενός το έχουμε ταυτίσει με το σκεύος του, αφού γιουβέτσι στα τούρκικα είναι το πύλινο πυρίμαχο σκεύος, και αφετέρου το έχουμε συνδέσει με πλούσια κόκκινη σάλτσα. Ωστόσο, γιουβέτσι δεν σημαίνει απαραίτητα κοκκινιστό.
Μπορούμε ωραιότατα να το φτιάξουμε λοιπόν λευκό και λεμονάτο με το αγαπημένο μας κριθαράκι και φυσικά το κρέας που προτιμάμε. Παρακάτω σας δίνουμε μια συνταγή για κοτόπουλο και φυσικά όλα τα μαμαδίστικα και γιαγιαδίστικα μυστικά για να βγει τέλειο.
Λεμονάτο γιουβέτσι κοτόπουλο
Υλικά για 4-6 μερίδες
- 1 μεγάλο κοτόπουλο, κομμένο σε μερίδες
- 500 γρ. κριθαράκι μέτριο
- ½ φλ ε.π. ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 καρότο, σε κυβάκια
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 4 κόκκοι μπαχάρι
- 2 φύλλα δάφνη
- 150 ml λευκό ξηρό κρασί
- 3 ποτήρια ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ¼ μπρόκολου, σε φουντίτσες
- χυμός από 1 λεμόνι
- 1 χούφτα άνηθο, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε για 6-8 λεπτά το κοτόπουλο (σε δόσεις, αν δεν χωράνε όλα τα κομμάτια μαζί). Φροντίζουμε να ακουμπούν όλα στον πάτο της κατσαρόλας (μονή στρώση) και τα γυρίζουμε από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσουν καλά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά (από δυνατή σε μέτρια). Ρίχνουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για 1-2 λεπτά μέχρι να γυαλίσει και το βγάζουμε και αυτό σε ένα μπολ.
Στη συνέχεια σοτάρουμε το κρεμμύδι και το καρότο για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν λίγο. Προσθέτουμε το σκόρδο ανακατεύουμε και επιστρέφουμε το κοτόπουλο, μαζί με τα ζουμιά του, στην κατσαρόλα. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε ένα λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον ζωμό. Αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Μαγειρεύουμε για 30 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά και να μείνει με μπόλικο, μισοδεμένο ζουμί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, αέρα ή αντιστάσεις. Αδειάζουμε προσεκτικά το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μια μεγάλη γάστρα και μοιράζουμε το κριθαράκι ανάμεσα στο κοτόπουλο και προσθέτουμε το μπρόκολο. Προσθέτουμε ένα ποτήρι ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε καλά και ανακατεύουμε με προσοχή. Κλείνουμε καλά τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνουμε για μισή ώρα. Βγάζουμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά μέχρι να μελώσει το φαγητό, να ροδίσει η επιφάνεια του και να δημιουργηθεί μια λεπτή κρούστα. Αποσύρουμε όσο το ταψί έχει ακόμα λίγα υγρά και το αφήνουμε ένα τέταρτο να σταθεί και να τα απορροφήσει. Σερβίρουμε ζεστό.
Tips
Για να γίνει σπυρωτό το κριθαράκι και να μελώσει ωραία, χωρίς να λασπώσει, πρέπει οπωσδήποτε πρώτα να το περάσουμε από τηγάνι με ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά, ίσα να «γυαλίσει». Επίσης όσο είναι στον φούρνο και ψήνεται καλό είναι να το ανακατέψουμε 1-2 φορές. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για το κοτόπουλο ή οποιοδήποτε άλλο κρέας χρησιμοποιήσουμε το οποίο πρέπει να ροδίσουμε και να θωρακίσουμε καλά στο ελαιόλαδο ώστε να κάνει κρούστα και να νοστιμίσει αλλιώς θα χάνει τα υγρά και τη γεύση του, θα στεγνώσει και θα μοιάζει νερόβραστο.
Μπόλικα υγρά: Η σάλτσα του φαγητού πρέπει να είναι από την αρχή αρκετή ώστε να έχει περιθώριο το κριθαράκι να τη ρουφήξει και να μαγειρευτεί σωστά. Καλύτερα να μην προσθέτουμε υγρά στην πορεία γιατί έτσι θα ρίξουμε τη θερμοκρασία του φαγητού και θα διακοπεί απότομα ο βρασμός. Ωστόσο, αν σε κάποια φάση κινδυνεύσει να κολλήσει, πρέπει οπωσδήποτε να βάλουμε νερό, θα πρέπει να είναι βραστό.