Συνταγή: Χοιρινό πρασοσέλινο -Το απόλυτο πιάτο για τις χειμωνιάτικες Κυριακές
Οι κρύες Κυριακές του Γενάρη θέλουν χορταστικό φαγητό με κρέας που λιώνει στο στόμα και μπόλικα λαχανικά.
Όταν ο καιρός κρυώσει για τα καλά αυτό που θέλουμε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στο τραπέζι μας είναι τα μαγειρευτά φαγητά. Απολαυστικά πιάτα που συνδυάζουν τη γεύση και τη θρέψη των εκλεκτών κρεατικών με τα αρώματα και τη νοστιμιά των φρέσκων λαχανικών. Ένα τέτοιο, πολύ χαρακτηριστικό πιάτο της συγκεκριμένης κατηγορίας και της εποχής, είναι το χοιρινό πρασοσέλινο. Βγαλμένο κατευθείαν από την καρδιά της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης είναι ιδανικό για το οικογενειακό τραπέζι. Άλλωστε πρόκειται για ένα πιάτο που εκτός από πεντανόστινο είναι και εξαιρετικά θρεπτικό αφού το χοιρινό είναι ένα κρέας γεμάτο πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής και τα συγκεκριμένα λαχανικά (πράσο και σέλινο) είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά.
Τα υλικά του είναι απλά και δεν είναι ιδιαίτερα μπελαλίδικο, θέλει όμως υπομονή στο σοτάρισμα και στο μαγείρεμα για να πήξει και να χυλώσει όπως πρέπει. Γι αυτό κι εμείς σας δίνουμε την κλασική συνταγή για τέλειο αποτέλεσμα, με ή χωρίς αυγολέμονο.
Χοιρινό πρασοσέλινο
Υλικά για 4 μερίδες
- 750 γρ. χοιρινή σπάλα, κομμένη σε κύβους
- ½ φλ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 μάτσο σέλινο, χοντροκομμένο
- 1 μάτσο πράσα, μόνο το λευκό μέρος, χοντροκομμένα
- 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, χοντροκομμένα
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σελινόριζα, καθαρισμένη και χοντροκομμένη
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 ½ λίτρο ζωμός λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου
- χυμός από 2 λεμόνια
Εκτέλεση
Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το χοιρινό για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές. Με τρυπητή κουτάλα το μεταφέρουμε σε μια πιατέλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα με το σέλινο, τα πράσα, τα κρεμμύδια και τη σελινόριζα για τουλάχιστον 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Ξαναβάζουμε το χοιρινό στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε καλά και ρίχνουμε ζωμό μέχρι να σκεπαστούν εντελώς όλα τα υλικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά (από δυνατή σε μέτρια), σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για τουλάχιστον 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά το χοιρινό, να λιώσουν όλα τα υπόλοιπα υλικά και να πήξει η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το λεμόνι και ανακινούμε καλά την κατσαρόλα. Σερβίρουμε ζεστό με επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Tip
Αυγολέμονο: Αν θέλετε να το αυγοκόψετε χτυπήστε (με δύο πιρούνια ή σύρμα) σε ένα μπολ δύο αυγά μέχρι να αφρίσουν και να πάρουν λίγο όγκο και προσθέστε λίγο λίγο (με αργή και συνεχόμενη ροή, σαν κλωστή) χυμό από 2 λεμόνια και 1-2 κουτάλες ζεστό ζουμί από την κατσαρόλα. Έτσι θα ζεσταθεί σταδιακά το μείγμα και να ενωθούν όλα μαζί τα υλικά χωρίς να κόψει (χωρίς, δηλαδή, να δημιουργηθούν ψημένα κομμάτια αυγού, σαν ομελέτα). Όταν είναι έτοιμο, ρίξτε το στην κατσαρόλα με το πρασοσέλινο την οποία έχετε ήδη αποσύρει από την φωτιά και ανακινήστε ελαφρά με κυκλικές κινήσεις, πιάνοντάς την από τα χερούλια.