Συνταγή για γιουβαρλάκια αυγολέμονο -Κλασικά, αγαπημένα, ό,τι πρέπει για κυριακάτικο γεύμα
Τα γιουβαρλάκια είναι ένα πιάτο συνώνυμο της θαλπωρής γι αυτό μας αρέσει τόσο πολύ να το απολαμβάνουμε, ειδικά τις Κυριακές. Η συνταγή με το αυγολέμονο είναι η πιο απολαυστική.
Με το που πέσει λίγο η θερμοκρασία, με την παραμικρή υπόνοια ότι ήρθε το φθινόπωρο, λιγουρευόμαστε γιουβαρλάκια. Ζεστά και λαχταριστά, είναι το πιο κλασικό οικογενειακό πιάτο αυτής της εποχής. Συνήθως τα τρώμε Κυριακή που μαζευόμαστε όλοι μαζί γύρω από το τραπέζι. Άλλωστε, η μέρα αυτή έχει τη δική της ξεχωριστή αξία και εμείς τον ανάλογο χρόνο να μπούμε στην κουζίνα και να φτιάξουμε με την ησυχία μας αυτό το υπέροχο φαγητό.

Συνταγή για γιουβαρλάκια αυγολέμονο
Υλικά για 4 μερίδες (20 γιουβαρλάκια)
- 400 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, από σπάλα
- 100 γρ. χοιρινός κιμάς, από σπάλα
- 120 γρ. ρύζι γλασέ
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- ½ φλ. άνηθος, ψιλοκομμένος
- 1 αυγό
- 8 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το αυγολέμονο
- 2 αυγά
- χυμός από 2 λεμόνια
Για το γαρνίρισμα
- Ξύσμα από ένα λεμόνι
- 2 κ.σ. άνηθος, ψιλοκομμένος
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά. Ζυμώνουμε δυνατά, να σπάσουν οι ίνες του κιμά και πλάθουμε περίπου 20 γιουβαρλάκια. Σε βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε ένα λίτρο νερό και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να κοχλάσει. Με μια τρυπητή κουτάλα ρίχνουμε μέσα τα γιουβαρλάκια (λίγα λίγα) και βράζουμε για 10 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά (από δυνατή σε μέτρια) και σκεπάζουμε με το καπάκι. Μαγειρεύουμε για μισή ώρα και κλείνουμε τη φωτιά αφήνοντας όμως την κατσαρόλα πάνω στο ζεστό μάτι.
Αυγολέμονο: Σε ένα μπολ χτυπάμε δυνατά τα αυγά με σύρμα, ραβδομπλέντερ ή μίξερ για 2-3 λεπτά μέχρι να αφρίσουν και να πάρουν όγκο, αλλά το μείγμα να παραμείνει αραιό και ρευστό. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε λίγο λίγο (με αργή και συνεχή ροή, σαν κλωστή) το λεμόνι και 1-2 κουτάλες ζεστό ζουμί από την κατσαρόλα ώστε να ζεσταθεί σταδιακά το μείγμα και να ομογενοποιηθούν όλα μαζί τα υλικά χωρίς να κόψει το αυγό (χωρίς δηλαδή να δημιουργηθούν ψημένα κομμάτια αυγού, σαν ψιλοκομμένη ομελέτα). Όταν είναι έτοιμο, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα γιουβαρλάκια και ανακινούμε ελαφρά με κυκλικές κινήσεις, πιάνοντας την κατσαρόλα από τα χερούλια. Παπσπαλίζουμε με τον άνηθο και το ξύσμα, και σερβίρουμε ζεστά.