Αφράτα μπιφτέκια χωρίς ψωμί / Φωτογραφία: Shutterstock

Συνταγή για τα πιο αφράτα μοσχαρίσια μπιφτέκια χωρίς ψωμί

Με τριμμένο κολοκύθι και μπόλικα μυρωδικά φτιάχνουμε τα πιο φουσκωτά και ζουμερά μπιφτέκια φούρνου.

Τα μπιφτέκια είναι είναι από τα αγαπημένα μας φαγητά όλες τις εποχές. Νόστιμα και χορταστικά με όλη τη θρέψη του μοσχαρίσου κιμά, τη γεύση των λαχανικών και τα αρώματα των φρέσκων μυρωδικών μας καλύπτουν πλήρως. Ειδικά αν έχουν ψηθεί στον φούρνο με λαχταριστές πατάτες είναι το τέλειο γεύμα. μερικές φορές βέβαια όταν θέλουμε να προσέξουμε λίγο παραπάνω τη διατροφή μας ψάχνουμε τρόπους να περιορίσουμε τις θερμίδες παραλλάσοντας τα υλικά που βάζουμε στην εκάστοτε συνταγή. Το ζητούμενο βέβαια είναι πάντα ένα και μοναδικό: να μη στερούμαστε τη σεννεφένια υφή και τη γεμάτη γεύση τους.

Αφράτα μπιφτέκια χωρίς ψωμί / Φωτογραφία: Shutterstock

Μοσχαρίσια μπιφτέκια στον φούρνο με πατάτες

Υλικά για 4 μεγάλα μπιφτέκια

  • 700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση από σπάλα
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 μεγάλο κολοκυθάκι, τριμμένο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • ¼ κ.γ. θυμάρι, τριμμένο
  • 1 χούφτα φρέσκα φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι ξίδι από κρασί
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τις πατάτες

  • 4 μεγάλες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
  • 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • Μια πρέζα ρίγανη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ ρίχνουμε τον κιμά και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε καλά και βρέχουμε τα χέρια μας με νερό. Ζυμώνουμε δυνατά  για αρκετή ώρα ώστε να σπάσουν οι ίνες του κιμά, να απλωθούν ομοιόμορφα και να ενωθούν καλά τα υλικά. Μόλις αφρατέψει το μείγμα, σκεπάζουμε το μπολ και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα ώστε να σφίξει και να ανταλλάξουν αρώματα τα υλικά. Λαδώνουμε λίγο τα χέρια μας και πλάθουμε τέσσερα μεγάλα μπιφτέκια ίδιου πάχους.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C στις αντιστάσεις. Σε ένα βαθύ ταψί ή γάστρα τοποθετούμε τα μπιφτέκια, γύρω γύρω τις πατάτες και ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε με σύρμα το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα και το λεμόνι και περιχύνουμε το φαγητό με το μείγμα. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε καλά. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο (ή με το καπάκι, αν χρησιμοποιήσουμε γάστρα) και ψήνουμε για 45 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε το φαγητό και συνεχίζουμε το ψήσιμο για μισή ώρα ακόμα μέχρι να ροδίσει καλά. Σερβίρουμε ζεστό.

Tip
Γενικά τα λαχανικά δίνουν υγρασία, άρωμα και νοστιμιά στα μπιφτέκια. Το πιο συνηθισμένο είναι βάζουμε ντομάτα η οποία αφενός ταιριάζει με το κρεμμύδι και τα υπόλοιπα υλικά αφετέρου, σε συνδυασμό με το ψωμί, τα αυγά κλπ., κάνει τα μπιφτέκια ζουμερά και αφράτα. Ωστόσο, το κολοκύθι το οποίο περιέχει 95% νερό, όπως ακριβώς και η ντομάτα δηλαδή, είναι μια εναλλακτική η οποία ταιριάζει εξίσου. Η γεύση του μας κάνει να απολαμβάνουμε τα μπιφτέκια μας ξεχνώντας ότι δεν έχουν μέσα ψωμί και άλλα υλικά που μπορούμε επίσης να παραλείψουμε (αυγά, ελαιόλαδο κ.ά.) από την κλασική συνταγή για να τα κάνουμε πιο ελαφριά και να εξοικονομήσουμε θερμίδες.