Συνταγή: Κρέπες με καραμελωμένα αχλάδια και μπλε τυρί -Υγιεινό σνακ, γλυκό και αλμυρό μαζί
Πανεύκολες και λαχταριστές αυτές οι κρέπες είναι τόσο θρεπτικές που μας καλύπτουν σε κάθε γεύμα.
Δύσκολα βρίσκεις άνθρωπο που να μην αγαπάει τις κρέπες. Όλοι τις έχουμε στην καρδιά μας με κάποιο τρόπο και για κάποιο λόγο. Κάποιοι τις προτιμούν απλώς και μόνο επειδή η λεπτή, δαντελένια ζύμη τους που μοσχοβολάει γάλα και βούτυρο είναι από μόνη της πολύ νόστιμη και λιώνει στο στόμα, ειδικά όταν είναι φρεσκοψημένη. Κάποιοι άλλοι τις έχουν συνδέσει με πληθωρικές αλμυρές γεμίσεις που περιλαμβάνουν τυριά που λιώνουν, αλλαντικά που ξεροψήνονται, φρέσκα λαχανικά και βελούδινες σάλτσες. Ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που τις έχουν στο μυαλό τους μόνο γλυκές, να ξεχειλίζουν πραλίνα, ξηρούς καρπούς και ζουμερά φρούτα.
Σε κάθε περίπτωση, επειδή οι κρέπες είναι ένα έδεσμα που τρώμε συνήθως έξω στο μυαλό μας αλλά και στην πράξη έχουν ως επί το πλείστον “junk” χαρακτήρα. Ωστόσο, η δυνατότητα να τις φτιάξουμε μόνοι μας στο σπίτι και να τις γεμίσουμε με ό,τι εμείς επιλέξουμε μας δίνει αυτόματα τη δυνατότητα να τις μετατρέψουμε σε healthy επιλογή. Γι αυτό κι εμείς σας προτείνουμε μια συνταγή που περιλαμβάνει το αγαπημένο θρεπτικό αχλάδι (φυτικές ίνες, βιταμίνη C, Κάλιο, αντιοξειδωτικά) με λίγες θερμίδες (57/100γρ.) της εποχής και ένα ιδιαίτερα πρωτεϊνούχο τυρί με χαρακτηριστική γεύση.

Κρέπες με καραμελωμένα αχλάδια και μπλε τυρί
Υλικά για 4 μερίδες
- 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 ml γάλα, φρέσκο ή μακράς διάρκειας
- 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 2 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο αλλά όχι ζεστό + 1 κ.γ. για το ψήσιμο
- 1 πρέζα ζάχαρη, μαύρη κρυσταλλική
- 1 πρέζα αλάτι
Για τα καραμελωμένα αχλάδια
- 1 μεγάλο αχλάδι, κατά προτίμηση Αμπάτε Φέτελ, καθαρισμένο από κοτσάνι και κουκούτσια και κομμένο σε λεπτές φέτες
- 2 κ.γ. αγελαδινό βούτυρο
- 4 κ.γ. ζάχαρη, μαύρη κρυσταλλική
- 100 γρ. μπλέ τυρί, χοντροκομμένο
Εκτέλεση
Κρέπες: Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε το γάλα, το αλεύρι, το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά και έχουμε έναν αραιό σχετικά χυλό τον αφήνουμε στην άκρη για τουλάχιστον 1 ώρα. Ζεσταίνουμε ένα μεσαίο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε ελάχιστο βούτυρο. Ρίχνουμε 2 κ.σ. από τον χυλό και κουνάμε το τηγάνι κυκλικά μέχρι να απλωθεί ομοιόμορφα. Ψήνουμε για 1 λεπτό και μόλις ροδίσει και ξεκολλάει, αναποδογυρίζουμε την κρέπα. Ψήνουμε για μισό λεπτό και με μια σπάτουλα βγάζουμε την κρέπα σε ένα πιάτο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο χυλός.
Καραμελωμένα αχλάδια: Ζεσταίνουμε το τηγάνι και πάλι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο. Μόλις λιώσει, προσθέτουμε τα αχλάδια και τη ζάχαρη και σοτάρουμε για ελάχιστα δευτερόλεπτα, ίσα να λιώσει η ζάχαρη και να μαλακώσει λίγο το φρούτο.
Σύνθεση: Στρώνουμε μία μία τις κρέπες και μοιράζουμε μέσα τα καραμελωμένα αχλάδια, μαζί με μερικές σταγόνες από το σιρόπι τους. Από πάνω ρίχνουμε το μπλέ τυρί, διπλώνουμε και σερβίρουμε.
Tips
-Όσο περισσότερο χυλό ρίξέτε στο τηγάνι, τόσο πιο χοντρές θα βγουν οι κρέπες. Φροντίστε να τις ψήσετε όμως και παραπάνω για να μην μείνουν ωμές, ειδικά στο κέντρο.
-Για να μην χαλάσετε το σχήμα του αχλαδιού αφαιρέστε το κοτσάνι και τα κουκούτσια με έναν αποπυρηνωτή (εργαλείο-κυλινδρικός κόφτης που μπαίνει στο κέντρο του φρούτου το οποίο βρίσκετε στα καταστήματα με είδη οικιακής χρήσης και εργαλεία κουζίνας). Εναλλακτικά, κόψτε το αχλάδι στη μέση και καθαρίστε το με κλασικό ίσιο μαχαίρι. Επίσης, προτιμήστε να μην ξεφλουδίσετε το αχλάδι ώστε να έχει όσο το δυνατόν περισσότερες φυτικές ίνες. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλύτερα να είναι βιολογικό και φυσικά επιβάλετε να το έχετε πλύνει πολύ καλά πριν το χρησιμοποιήσετε.