Συνταγή: Μπριάμ με λαχανικά του φθινοπώρου -Το αγαπημένο λαδερό αλλιώς
Πολύχρωμα λαχανικά, ρίζες και μυρωδικά μπαίνουν στο ταψί και γίνονται λενα μπριάμ διαφορετικό γεμάτο γεύση και θρεπτικά συστατικά.
Μπορεί το μπριάμ να είναι ένα φαγητό που το έχουμε συνδέσει με το καλοκαίρι αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να το φτιάξουμε όλες τις εποχές παραλλάσσοντας λίγο τα υλικά του. Πρακτικά πρόκειται για το πιο απλό και ευέλικτο λαδερό αφού τα ρίχνουμε όλα σε ένα ταψί και ξεμπερδεύουμε.
Στη συνταγή που σας δίνουμε παρακάτω χρησιμοποιούμε όλες τις φθινοπωρινές ρίζες και σε λιγότερο από 1 ώρα έχουμε ένα νόστιμο φαγητό πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνες.
Φθινοπωρινό μπριάμ
Υλικά για 4-6 άτομα
- 1 μεγάλη πατάτα, χοντροκομμένη
 - 1 μεγάλη γλυκοπατάτα, χοντροκομμένη
 - ½ σελινόρζα, χοντροκομμένη
 - 1 χοντρή φέτα κολοκύθας, χοντροκομμένη
 - 1 μεγάλο καρότο, χοντροκομμένο
 - 1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
 - 1 κούπα μανιτάρια, λευκά ή καφέ, ολόκληρα
 - 2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες, ολόκληρες
 - ½ φλ. ε.π. ελαιόλαδο
 - 1 ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί
 - 1 φλ. ζωμό λαχανικών σπιτικό ή ψυγείου
 - 1 φλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
 - 1 φλ. άνηθο, ψιλοκομμένο
 - αλάτι
 - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 
Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα λαχανικά σε δόσεις μέχρι να λαδωθούν καλά και να ροδίσουν ελαφρά εξωτερικά. Με τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί, τα ανακατεύουμε λίγο και τα απλώνουμε ομοιόμορφα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα. Περιχύνουμε τα λαχανικά με το κρασί και τον ζωμό, Αλατοπιπερώνουμε καλά και πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά. Τα αφαιρούμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδίσουν τα λαχανικά και να εξατμιστούν τα περιττά υγρά (να μείνει το φαγητό με το λάδι του). Αφήνουμε να χλιάνει λίγο και σερβίρουμε με φέτα και προζυμένιο ψωμί.
Tip
Εκτός από ένα νοστιμότατο κύριο πιάτο το φθινοπωρινό μπριάμ είναι και ένα τέλειο συνοδευτικό για κρεατικά όπως ένα μοσχαρίσιο φιλέτο ή μια χοιρινή μπριζόλα, αλλά και για ψάρια π.χ. μια ψητή τσιπούρα ή ένα κομμάτι σολομό.