Κεφτεδάκια φούρνου / Φωτογραφία: Shutterstock

Συνταγή για τα πιο αφράτα και υγιεινά κεφτεδάκια -Άπαχα, φουρνιστά και πεντανόστιμα

Φτιάχνοντας κεφτεδάκια φούρνου με άλιπο κιμά γλιτώνεις θερμίδες χωρίς να χάνεις την απόλαυση.

Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα πιάτο ζεστά, τραγανά και αφράτα κεφτεδάκια. Από την παιδική μας ηλικία μέχρι τα βαθιά γεράματα είναι μια λαχταριστή επιλογή που πάντα θα μας ανοίγει την όρεξη. Τί γίνεται όμως με τις θερμίδες και το υγιεινό του πράγματος;

Η αλήθεια είναι ότι όσο αγνά και να τα μαγειρέψουμε έχουν μερικά χαρακτηριστικά που είναι εξ ορισμού επιβαρυντικά. Όπως για παράδειγμα το τηγάνισμα το οποίο ανεβάζει κατά πολύ τις θερμίδες. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για το είδος του κιμά που θα χρησιμοποιήσουμε αλλά και τις προσθήκες υλικών όπως ψωμί, αυγό, αλεύρι κλπ. Όλα αυτά βέβαια είναι που τα κάνουν νόστιμα όμως ευτυχώς  υπάρχουν εναλλακτικές για να βγουν ελαφριά χωρίς να στερούνται νοστιμιάς. Με τη συνταγή που σας δίνουμε οι θερμίδες μειώνονται στο μισό και η απόλαυση παραμένει στο 100%.

Κεφτεδάκια φούρνου / Φωτογραφία: Shutterstock

Κεφτεδάκια φούρνου με άπαχο κιμά και χωρίς ψωμί

Υλικά για 25-30 κομμάτια

  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, από μπούτι
  • 2 κ.σ. βρώμη
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στο μούλτι
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
  • 2 κ.σ. φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • ½ κ.γ. ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • 1 μεγάλη ντομάτα, τριμμένη
  • 2 κ.σ. ξίδι
  • 4 ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και αλατοπιπερώνουμε καλά. Ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας και ζυμώνουμε δυνατά. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε για 1-2 ώρες στο ψυγείο ώστε να σφίξει το μείγμα και να δέσουν μεταξύ τους οι γεύσεις και τα αρώματα όλων των υλικών. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C, στον αέρα. Πλάθουμε κεφτεδάκια (περίπου 50 γρ. το καθένα) και αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Tip

Σερβίρετε τα κεφτεδάκια με μια αγγουροντομάτα ή μια πλούσια πράσινη σαλάτα, τους πάνε και οι δύο πολύ. Επίσης, εννοείται ότι τους ταιριάζουν οι πατάτες, απλά για να γλιτώσετε και πάλι λιπαρά, επιλέξτε να βάλετε στο πλάι τους βραστές ή ψητές και όχι τηγανητές.