Pexels
Pexels
VEGAN & DIET

«Εγινα χορτοφάγος για δύο εβδομάδες, έξι πράγματα που έμαθα»


Ανοίγοντας το ψυγείο σας παρατηρείτε πως είναι γεμάτο από δεκάδες διαφορετικά προϊόντα: αλλαντικά, τυροκομικά, φρούτα, λαχανικά. Κι έπειτα, σκέφτεστε ότι πρόσφατα ακούσατε κάπου ότι υπάρχουν και οι άνθρωποι που δεν καταναλώνουν ποτέ κρέας ή τυρί ή άλλα ζωικά προϊόντα και τα παράγωγα τους.

Η παραπάνω κατηγορία ανθρώπων ονομάζεται vegan ή στα ελληνικά βέγκαν/ βίγκαν και δεν πρόκειται για απλούς χορτοφάγους, μιας και η φιλοσοφία τους, που έχει γίνει τρόπος ζωής απαιτεί συνειδητή αποχή από οποιοδήποτε προϊόν έχει παραχθεί από ζώο, με αρκετούς να έχουν επεκτείνει το veganism σε άλλα επίπεδα όπως για παράδειγμα στις ενδυματολογικές τους επιλογές.

Αν αναρωτιέστε πόσο εφικτό είναι να ακολουθήσει κανείς αυτό το διατροφικό πλάνο στη ζωή του και ποιες ακριβώς είναι οι τροφές που το διαμορφώνουν, οι βίγκανς καταναλώνουν λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και όλα τα προϊόντα που φτιάχνονται με αυτές τις τροφές.

pexels
pexels

Μια γυναίκα και ο σύντροφος της Ράιαν, που αρχικά είχαν μυηθεί στον τρόπο ζωής και διατροφής των βετζετέριανς για περιβαλλοντικούς και ηθικούς λόγους, ήθελαν να δουν κατά πόσο θα μπορούσαν να μειώσουν τις επιπτώσεις της διατροφής τους στο περιβάλλον ακόμα περισσότερο και έτσι, αποφάσισαν να μυηθούν στα μυστικά και τη φιλοσοφία της ολικής χορτοφαγίας ( βίγκαν) από τις 3 Ιανουαρίου και αποκαλύπτουν τι έμαθαν μέσα από μια εμπειρία δυο εβδομάδων.

Πολλά από τα προϊόντα δεν είναι βίγκαν

Στην πραγματικότητα υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός ζωικών παράγωγων που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή των προϊόντων και η φιλοσοφία του βίγκανισμ απαιτεί την προσεκτική και σχολαστική ανάγνωση και παρατήρηση των ετικετών επάνω σε κάθε προϊόν. Για παράδειγμα, το μέλι δεν ανήκει στη λίστα με τις βίγκαν τροφές όπως επίσης και μερικά αλκοολούχα προϊόντα εξαιτίας του τρόπου που φιλτράρονται και διατηρούνται.

Τα ψώνια στην αγορά δεν είναι εύκολη υπόθεση

Επειδή δεν μπορούσαμε να διαβάζουμε μια μια όλες τις ετικέτες των προϊόντων, προκειμένου να μάθουμε τα συστατικά τους πριν τα αγοράσουμε, προτιμήσαμε να κάνουμε τις αγορές μας μέσω διαδικτύου. Ομως κι εκεί η κατάσταση ήταν δύσκολη, αφού το εκάστοτε κατάστημα είτε εμφάνιζε μια τεράστια ποικιλία προϊόντων είτε περιορισμένη διαθεσιμότητα.

Το κόστος για τη βίγκαν διατροφή είναι ακριβό

Αν και το κρέας είναι πολύ πιο ακριβό από ότι τα λαχανικά, ο τρόπος ζωής με βάση τη φιλοσοφία του βίγκανισμ μπορεί να είναι εξίσου ακριβός. Και αυτό διότι πρέπει κανείς να αγοράζει διαρκώς φρέσκα λαχανικά ώστε να προσλαμβάνει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, ενώ οι εναλλακτικές επιλογές στα γαλακτοκομικά κοστίζουν περισσότερο.

Οι απόψεις σας για ορισμένες γεύσεις αλλάζουν

Ανακαλύψαμε ότι ακόμα και το τσάι μπορεί να μοιάζει γευστικά υπέροχο μπροστά στο νερουλό γάλα αμυγδάλου. Ετσι άρχισα να πίνω περισσότερο τσάι και πιστεύω ότι θα προσαρμοστώ σε αυτό. Ενώ άλλες εναλλακτικές για το κλασικό γάλα αποτελούν το γάλα σόγιας, ρυζιού ή καρύδας.

Υπάρχουν αρκετά υποκατάστατα στην αγορά

Από φαλάφελ με κουσκούς και πράσινα φασόλια ή λουκάνικα υπάρχουν συνταγές για να μπορέσετε να φτιάξετε τα γεύματα σας με υποκατάστατα που είναι το ίδιο νόστιμα και γευστικά.

Η φιλοσοφία του βίγκαν αυξάνει την ενασχόληση με τη μαγειρική

Ενα από τα πρώτα πράγματα που παρατήρησα όταν άρχισα να ακολουθώ την αυστηρή χορτοφαγική διατροφή, ήταν ότι αυτή αυξάνει το ενδιαφέρον για τη μαγειρική, ακόμα και στους ανθρώπους που τη «μισούν» και αυτό γιατί πρέπει κανείς να προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες του για την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών.