Κυριακάτικο τραπέζι με άρωμα παράδοσης: Η συνταγή για το τέλειο μοσχαρίσιο στιφάδο
Με τρυφερό μοσχάρι, μπόλικα κρεμμύδια και μπαχαρικά φτιάχνουμε ένα λαχταριστό πιάτο για το οικογενειακό τραπέζι.
Το στιφάδο δεν είναι ένα απλό κοκκινιστό. Το στιφάδο είναι το πιο βαθιά νόστιμο κοκκινιστό της ελληνικής παράδοσης και αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους. Πρώτα και κύρια γιατί φτιάχνεται με μοσχάρι πλούσιο σε ζελέ (κολλαγόνο) και λίπος που όχι μόνο του δίνουν ωραία γεύση αλλά το βοηθάνε κιόλας να πήξει και να μελώσει όμορφα. Δεύτερο, και εξίσου βασικό, στοιχείο που το κάνει μοναδικό είναι ότι περιέχει άφθονα κρεμμύδια τα οποία του δίνουν όλη τους τη γλύκα και τα σάκχαρα με αποτέλεσμα να γίνεται αυτό που λέμε λουκούμι. Όσο για τα μπαχαρικά, είναι αυτά που κυριολεκτικά το απογειώνουν αρωματικά και γευστικά.
Η συνταγή του δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη απλώς στην προετοιμασία θέλει χρόνο για το καθάρισμα των κρεμμυδιών και ύστερα υπομονή καθώς το αργό μαγείρεμα είναι που κάνει θαύμα το αποτέλεσμα. Με τις οδηγίες που σας δίνουμε πάντως θα γίνει ολόιδιο με αυτό που φτιάχνουν οι γιαγιάδες και οι μαμάδες μας.

Μοσχάρι στιφάδο
Υλικά για 4 μερίδες
- 1 κιλό σπάλα, κομμένη σε μερίδες
- 1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου, καθαρισμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
- 2 φύλλα δάφνης
- 4 μοσχοκάρφια (γαρίφαλα)
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 4 κόκκοι μπαχάρι
- 1 σφηνάκι ξίδι από κόκκινο κρασί
- 2 μεγάλες ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 1,5 λίτρο νερό ή ζωμό (λαχανικών ή κρέατος)
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 8 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας από όλες τις πλευρές, για τουλάχιστον 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά. Με τρυπητή κουτάλα το βγάζουμε σε μια πιατέλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά (από δυνατή σε μέτρια). Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 10 λεπτά ακόμα ρίχνοντας τα κρεμμύδια και τα βγάζουμε και αυτά στην άκρη. Βάζουμε το σκόρδο να σοταριστεί κι αυτό για μισό λεπτό και ρίχνουμε όλα τα μπαχαρικά. Επιστρέφουμε το κρέας στην κατσαρόλα και σβήνουμε με το ξίδι. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον ζωμό και τον πελτέ και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε πολύ καλά και φροντίζουμε όλα τα υλικά να καλύπτονται τελείως από τα υγρά της κατσαρόλας. Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει αρκετά το κρέας και να πήξει λίγο το ζουμί. Βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια και μαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι για 20 λεπτά ακόμα μέχρι να μαλακώσουν και τα κρεμμύδια και να δέσει καλά η σάλτσα. Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.
Tip
Το στιφάδο είναι ένα φαγητό που τρώγεται μια χαρά και μόνο του, ειδικά όταν έχουμε καλό ψωμί για να βουτάμε στη σάλτσα. Ωστόσο, του πάνε ιδιαίτερα οι τηγανητές πατάτες αλλά και το ρύζι.