Kritsa Gastronomy Hotel, Πορταριά, Πήλιο / Φωτογραφία: Instagram

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά αλλιώς: 3 στάσεις για φαγητό στα χωριά του Πηλίου

Επιβλητικό βουνό, πανέμορφη θάλασσα και υπέροχο τοπικό φαγητό. Το Πήλιο συνδυάζει όλα όσα θέλουμε για να απολαύσουμε τις φετινές γιορτές.  

Τα χωριά του Πηλίου δεν είναι τυχαία από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ελλάδα. Όλες τις εποχές του χρόνου έχουμε λόγους για να τα επισκεφτούμε όμως τα Χριστούγεννα είναι ίσως η καλύτερη περίοδος. Γραφικοί ξενώνες και resorts, σκι και ιππασία, βόλτες στη φύση, περίπατοι στα δάση, προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς και τροφοσυλλέκτες. Σε όποιο είδος ταξιδιώτη κι αν ανήκει κανείς, αν βρεθεί στη Μακρυνίτσα, την Πορταριά, την Τσαγκαράδα, τις Μηλιές, τις Πιανακάτες και τη Βυζίτσα θα δει και θα κάνει πολλά και διαφορετικά πράγματα. Το σίγουρο είναι ότι μαζί με όλα αυτά θα απολαύσει και εξαιρετικό φαγητό.

Γιάννης ο Γερμανός, Νεοχώρι

Ιδανικός προορισμός για κρεατοφάγους αυτή η παραδοσιακή ταβέρνα κάνει τα καλύτερα ψητά και σουβλιστά της περιοχής. Δίπλα στο αναμμένο τζάκι τα τραπέζια γεμίζουν με οικογένειες και παρέες  που απολαμβάνουν παραδοσιακά πηλιωρείτικα μπομπάρια, τρυφερά παϊδάκια, πεντανόστιμο κοντοσούβλι και μερακλήδικο κοκορέτσι, χοιρινό κότσι που λιώνει στο στόμα, πληθωρικές βουβαλίσιες μπριζόλες και αφράτα μπιφτέκια. Από το πλάι τους δε λείπουν τα απαραίτητα συνοδευτικά: χρυσαφένιες τηγανητές πατάτες, χειροποίητη τυροκαυτερή, δροσερό τζατζίκι και ολόφρεσκες σαλάτες.

Νεοχώρι, τηλ.: 2423 055 390

Κάρδαμο, Μακρινίτσα

Στο πανέμορφο πέτρινο κτίριο του 1830 θα απολαύσετε υπέροχη θέα στον Παγασητικό αλλά και υπέροχα πιάτα. Κομψή και πολύ φροντισμένη η αισθητική του χώρου δημιουργεί ένα σκηνικό ζεστό και φιλόξενο. Η κουζίνα όχι μόνο δίνει έμφαση στην καλή πρώτη ύλη αλλά και στη ντόπια γαστρονομική παράδοση την οποία αποδίδει με βαθιά νόστιμο τρόπο. Το πρώτο που προσέχεις εδώ είναι το ζυμωτό ψωμί που σου φέρνουν. Όσο για το φαγητό, οι επιλογές είναι πολλές και διαφορετικές. Μοσχαρόσουπα και σπετζοφάι, σούπα μανιταριών, μάγουλα γιουβέτσι, κατσικάκι λεμονάτο και χειροποίητη σπανακόπιτα με μπόλικη φέτα είναι μόνο μερικά από τα πιάτα του μενού που αξίζουν δοκιμής.

Μακρινίτσα, τηλ.: 2428 090 131

Kritsa, Πορταριά

Αυτός ο γραφικός ξενώνας (Kritsa Gastronomy Hotel) σερβίρει την κουζίνα της παράδοσης στην πιο αυθεντική εκδοχή της. Ο χώρος του εστιατορίου που είναι στο ισόγειο είναι βουτηγμένος στο ξύλο και στα γήινα χρώματα δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα σπιτική και οικογενειακή. Οι πίτες που φτιάχνονται με μυρωδικά και άγρια χόρτα, τα ντολμαδάκια που τυλίγονται στο χέρι, η γίδα πρασοσέλινο, το κοκκινιστό πρόβατο και το κρασάτο μοσχάρι που σιγομαγειρεύονται είναι ο ορισμός του comfort food. Η λίστα κρασιών είναι προσεκτικά επιλεγμένη και κάνει ωραία ταιριάσματα με τις επιλογές του μενού ενώ ο καλύτερος επίλογος για κάθε γεύμα είναι τα λαχταριστά γλυκά ταψιού που φτιάχνουν καθημερινά. 

Κεντρική πλατεία Πορταριάς, τηλ.: 2428 099 121