Φωτογραφία: Shutterstock

Συνταγή για χοιρινό γιουβέτσι -Το λαχταριστό κυριακάτικο φαγητό του φθινοπώρου

Η χοιρινή σπάλα μπαίνει στη γάστρα με μπόλικη ντοματένια σάλτσα και κριθαράκι. Μελωμένο και τρυφερό, ό,τι πρέπει για το οικογενειακό τραπέζι της Κυριακής.

Στην Ελλάδα όποιο φαγητό έχει μέσα κριθαράκι το λέμε γιουβέτσι αφού με τα χρόνια έχουμε ταυτίσει το παραδοσιακό πήλινο σκεύος που στα τούρκικα ονομάζεται έτσι με μια κατηγορία φαγητών που αγαπάμε πολύ. Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως πρέπει να πούμε ότι η κλασική εκδοχή αυτού του αγαπημένου πιάτου είναι η κοκκινιστή που γίνεται με μοσχάρι. Πρακτικά όμως γιουβέτσι φτιάχνουμε με τα πάντα, από αρνί και κουνέλι μέχρι μύδια και ροφό. Το θέμα είναι περισσότερο να απομυθοποιήσουμε τη δυσκολία του φαγητού αυτού που το έχουμε στο μυαλό μας σαν κάτι δύσκολο και χρονοβόρο. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου έτσι αφού τα υλικά του είναι λίγα και βασικά. Το μόνο που θέλει είναι πέρασμα από κατσαρόλα για να ροδίσει ωραία (όταν μιλάμε κρεατικό) και να μείνει σπυρωτό το ζυμαρικό και ύστερα σιγοψήσιμο στον φούρνο με μπόλικα ζουμάκια για να μαλακώσει, να χυλώσει και να γίνει λουκούμι. Παρακάτω σας προτείνουμε να το φτιάξετε με το πιο οικονομικό, νόστιμο και θρεπτικό κρεατικό, δηλαδή με χοιρινό και να το απολαύσετε την Κυριακή στο σπίτι.

Φωτογραφία: Shutterstock

Χοιρινό γιουβέτσι

Υλικά για 4 μερίδες

  • 750 γρ. χοιρινή σπάλα, κομμένη σε μερίδες
  • 500 γρ. χοντρό κριθαράκι
  • 8 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο καρότο, σε ροδέλες
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 2 κόκκοι μπαχάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 4 μεγάλες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη ή 2 κονσέρβες ντοματάκι κονκασέ
  • μια πρέζα ζάχαρη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 λίτρο καυτό νερό
  • 1 χούφτα μαϊντανός, ψιλοκομμένος  

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το χοιρινό για 5-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Με μια λαβίδα ή τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε σε μια πιατέλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά (από δυνατή σε μέτρια) και ρίχνουμε το κριθαράκι. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για 1 λεπτό μέχρι να γυαλίσει και το βγάζουμε και αυτό σε ένα βαθύ πιάτο. Συνεχίσουμε το σοτάρισμα με το καρότο και το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά και ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε τον πελτέ και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να καβουρδιστεί (να πιάσει ελάχιστα στον πάτο της κατσαρόλας). Ρίχνουμε τις ντομάτες και ανακατεύουμε ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας να ξεκολλήσει ο πελτές και ό,τι έχει μείνει από το κρέας και τα λαχανικά.  Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Μαγειρεύουμε για 1 ώρα, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά και να μείνει με αρκετά ζουμιά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Αδειάζουμε προσεκτικά το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε βαθύ ταψί ή γάστρα και μοιράζουμε γύρω γύρω το κριθαράκι. Αλατοπιπερώνουμε καλά, ανακατεύουμε με προσοχή και σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο (αν χρησιμοποιήσουμε ταψί) ή καπάκι (γάστρα) και ψήνουμε για 30 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε το φαγητό και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα και να ροδίσει από πάνω (να κάνει μια λεπτή κρούστα). Αφήνουμε το φαγητό στον πάγκο για 10 λεπτά ακόμα να χλιάνει και να απορροφήσει τα ζουμιά του. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.