Φτερούγες κοτόπουλου με γιαουρτένια μαρινάδα μουστάρδας / Φωτογραφία: Shutterstock

Κυριακάτικο μπάρμπεκιου: 3 θεϊκές συνταγές για χοιρινό, μοσχάρι και κοτόπουλο -Όλα τα μυστικά για κάθε κρέας

Τις Κυριακές ανάβουμε κάρβουνα και κάνουμε μπάρμπεκιου στο σπίτι και στο εξοχικό ψήνοντας το καλύτερο κρέας για οικογένεια και φίλους.

Κακά τα ψέματα, το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για υπαίθρια ψησίματα. Στη βεράντα, στην ταράτσα ή στον κήπο ο καλύτερος ψήστης της εκάστοτε παρέας βάζει τα δυνατά του και οι πιατέλες γεμίζουν μυρωδάτα και λαχταριστά κρεατικά. Τα είδη είναι πολλά και οι συνταγές ακόμα περισσότερες για να έχει το κάθε ψητό τη δική του ξεχωριστή χάρη και ο κάθε καλεσμένος την επιλογή που ταιριάζει στα γούστα του. Ιδού τρεις προτάσεις από εμάς για τρία κομμάτια που δε λείπουν σχεδόν ποτέ και από κανένα κρεατοφαγικό meeting.    

Χοιρινές μπριζόλες με πιπεράτη μαρινάδα μπίρας / Φωτογραφία: Shutterstock

Χοιρινές μπριζόλες με πιπεράτη μαρινάδα μπίρας

Υλικά για 4 μερίδες

  • 4 χοιρινές μπριζόλες λαιμού ή κόντρα
  • 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη στο μούλτι
  • ½ κρεμμύδι, λιωμένο στο μούλτι
  • 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. μείγμα τεσσάρων πιπεριών (μαύρο, πράσινο, λευκό, ροζ), σε κόκκους
  • 1 φρέσκο δαμάσκηνο λιωμένο στο μούλτι ή 1 κ.γ. μαρμελάδα δαμάσκηνο
  • 1 ποτήρι μαύρη μπίρα
  • αλάτι, κατά προτίμηση χοντρό

Εκτέλεση
Στο γουδί ή στο μούλτι τρίβουμε επιτόπου τα πιπέρια για να βγάλουν τα αρώματά τους και τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας. Αλατίζουμε καλά και ανακατεύουμε με σύρμα. Ρίχνουμε μέσα τις μπριζόλες και τις πιέζουμε προς τα κάτω. Ανακινούμε το μπολ ώστε να καλυφθούν εντελώς από το μείγμα και σκεπάζουμε με μεμβράνη ή καπάκι. Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Στραγγίζουμε καλά τις μπριζόλες από τη μαρινάδα και ψήνουμε στη σχάρα (κάρβουνα) ή στο γκριλ του φούρνου για 8-10 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά και να ψηθούν μέχρι μέσα αλλά να παραμείνουν ζουμερές. Σερβίρουμε αμέσως.

Tips
-Αντί για 4 πιπέρια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καυτερό μπούκοβο. Επίσης αν δεν έχετε δαμάσκηνο ή δεν σας αρέσει μπορείτε να αντικαταστήσετε τη γλυκόξινη γεύση του με χυμό από 2 λεμόνια και μισό κουταλάκι μέλι.

-Συνδυάστε τις χοιρινές μπριζόλες με ανάμεικτη πράσινη σαλάτα ή με χωριάτικη, τους ταιριάζουν και οι δύο πολύ. Επίσης συνοδέψτε τις με ψητές πατάτες που τους πάνε ιδανικά ή ψητά ανάμεικτα λαχανικά (πιπεριές, γλυκοπατάτες, κρεμμύδια, μανιτάρια, καλαμπόκι κ.ο.κ.).

Μοσχαρίσια μπιφτέκια με ντομάτα και πάστα ελιάς / Φωτογραφία: Shutterstock

Μοσχαρίσια μπιφτέκια με ντομάτα και πάστα ελιάς

Υλικά για 4 μεγάλα μπιφτέκια

  • 700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση από σπάλα
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 μεγάλη ντομάτα, τριμμένη
  • ½ φλ. φρυγανιά, τριμμένη
  • 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, τριμμένες
  • ¼ κ.γ. θρούμπι, τριμμένο
  • 1 χούφτα φρέσκα φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. πάστα ελιάς
  • 1 κ.σ. ξίδι από κρασί
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ ρίχνουμε τον κιμά και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε καλά και βρέχουμε τα χέρια μας με νερό. Ζυμώνουμε δυνατά  για αρκετή ώρα ώστε να σπάσουν οι ίνες του κιμά, να απλωθούν ομοιόμορφα και να ενωθούν καλά τα υλικά. Μόλις αφρατέψει το μείγμα, σκεπάζουμε το μπολ και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα ώστε να σφίξει και να ανταλλάξουν αρώματα τα υλικά. Λαδώνουμε λίγο τα χέρια μας και πλάθουμε τέσσερα μεγάλα μπιφτέκια ίδιου πάχους. Ψήνουμε στη σχάρα ή στο γκριλ για 7 - 8 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν καλά απ΄έξω και να ψηθούν μέσα.

Tip
Αν και αυτή η συνταγή δεν είναι η κλασική για μπέργκερ, μπορείτε να βάλετε τα συγκεκριμένα μπιφτέκια μέσα σε ψωμάκια και να τα συνδυάσετε με τσένταρ, μπέικον, κέτσαπ και μουστάρδα. Ακόμα μπορείτε να παίξετε και με πιο «δικά» μας υλικά όπως η φέτα, το σύγκλινο, ο πελτές, ακόμα και το τζατζίκι.

Φτερούγες κοτόπουλου με γιαουρτένια μαρινάδα μουστάρδας / Φωτογραφία: Shutterstock

Φτερούγες κοτόπουλου με γιαουρτένια μαρινάδα μουστάρδας

Υλικά για 4 μερίδες

  • 16 φτερούγες κοτόπουλου, κομμένες στη μέση
  • 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 κ.σ. μουστάρδα Dijon
  • χυμός και ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
  • 1 χούφτα ψιλοκομμένος κόλιανδρος, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα μαζί τα υλικά της μαρινάδας και μπόλικο αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα και ρίχνουμε μέσα τις φτερούγες. Τις πιέζουμε να βυθιστούν εντελώς στη μαρινάδα, σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο. Αφήνουμε να μαριναριστούν για τουλάχιστον για 2 ώρες και έπειτα  τις στραγγίζουμε καλά. Ψήνουμε για 5-7 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν καλά εξωτερικά και να ψηθούν εσωτερικά χωρίς να στεγνώσουν. Σερβίρουμε αμέσως με ψιλοκομμένο κόλιανδρο.

Tip
Μια σως με μαγιονέζα και μουστάρδα είναι ό,τι πιο απλό και γρήγορο μπορείτε να φτιάξετε για να βουτάτε μέσα τις φρεσκοψημένες φτερούγες. Ωστόσο, και η σπιτική κέτσαπ είναι μια ωραία λύση, ειδικά αν τηγανίσετε και μερικές πατάτες για συνοδεία.