Pancakes με τόνο και αβοκάντο / Φωτογραφία: Unsplash

Συνταγές: 3 πιάτα πλούσια σε βιταμίνη D που ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας με τρία πεντανόστιμα πιάτα γεμάτα βιταμίνη D.

Η βιταμίνη D είναι μια από τις σημαντικότερες για την υγεία μας. Υποστηρίζει την υγεία του σκελετού, των δοντιών και των μυών μας συμβάλλοντας στην απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου. Ακόμα, ενισχύει το ανοσοποιητικό, ρυθμίζει τον μεταβολισμό και ανεβάζει την ψυχολογία προστατεύοντας το νευρικό μας σύστημα. Για όλους αυτούς τους λόγους καλό είναι να φροντίζουμε να καταναλώνουμε τροφές που την περιέχουν πριν διαπιστώσουμε έλλειψη και φυσικά πριν καταφύγουμε σε συμπληρώματα.

Τα λιπαρά ψάρια, τα αυγά, το γάλα, τα μανιτάρια και τα εσπεριδοειδή είναι μερικές από τις τροφές που περιέχουν βιταμίνη D. Παρακάτω σας έχουμε τρεις διαφορετικές προτάσεις συνταγών για να τις απολαύσετε.

Pancakes με τόνο και αβοκάντο

Υλικά για 10 τεμάχια

  • 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 1 κούπα φρέσκο γάλα
  • 1 αυγό, χτυπημένο
  • 2 κ.γ. μαργαρίνη, λιωμένη
  • 1 μεγάλη κονσέρβα καπνιστό τόνο
  • 1 αβοκάντο, καθαρισμένο και χοντροκομμένο
  • ½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • Χυμός από ένα λεμόνι ή λάιμ
  • 1 κ.γ. μαυροκούκι

Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το γάλα με το αυγό και τη 1 κ.γ. μαργαρίνη. Αδειάζουμε το μείγμα με το αλεύρι στο μείγμα με το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε την υπόλοιπη μαργαρίνη και τη ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτά. Παίρνουμε μια κουτάλα από το μείγμα, το ρίχνουμε στο τηγάνι και το γυρίζουμε κυκλικά ώστε να απλώσει. Ψήνουμε 2 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσει. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει το μείγμα και μοιράζουμε τα pancakes σε τρία πιάτα. Από πάνω μοιράζουμε τον τόνο, το κρεμμύδι και το αβοκάντο. Περιχύνουμε με τον χυμό και σερβίρουμε. 

Ταλιατέλες με μανιτάρια και γιαούρτι / Φωτογραφία: Unsplash

Ταλιατέλες με μανιτάρια και γιαούρτι

Υλικά για 4 μερίδες

  • 500 γρ. ταλιατέλες
  • 250 γρ. μανιτάρια, χοντροκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. πεκορίνο, τριμμένο
  • 2 κεσεδάκια στραγγιστό γιαούρτι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ½ κ.γ. ξερό δενδρολίβανο

Εκτέλεση

Βράζουμε τις ταλιατέλες σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια με το σκόρδο για 2-3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το γιαούρτι, το δενδρολίβανο και μπόλικο αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε πολύ καλά και ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με τα βρασμένα και σουρωμένα μακαρόνια. Ανακατεύουμε και πάλι πολύ καλά και σερβίρουμε ζεστά πασπαλίζοντας με το πεκορίνο.   

Κρέμα πορτοκαλιού με βρώμη / Φωτογραφία: Unsplash

Κρέμα πορτοκαλιού με βρώμη

Υλικά για 4-6 μερίδες

  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι 
  • 4 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 3 κ.σ. μέλι
  • μια πρέζα αλάτι
  • 1 κούπα βρώμη
  • 1 πορτοκάλι, σε φέτες
  • 1 μήλο, χοντροκομμένο

Εκτέλεση

Σε ένα φλιτζάνι γάλα διαλύουμε το κορν φλάουρ. Το υπόλοιπο το ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τον χυμό, το μέλι και το αλάτι. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα με το κορν φλάουρ και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα για τουλάχιστον 5 λεπτά μέχρι να πήξει το μείγμα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Μοιράζουμε τη βρώμη, το πορτοκάλι και το μήλο σε ποτήρια και από πάνω ρίχνουμε την κρέμα. Σερβίρουμε χλιαρή ή όταν κρυώσει τελείως τη βάζουμε 1-2 ώρες στο ψυγείο για να την σερβίρουμε κρύα.