Χωριάτικη σαλάτα με χταπόδι ξιδάτο / Φωτογραφία: Shutterstock

Η πιο γρήγορη συνταγή του καλοκαιριού: Χωριάτικη με χταπόδι κονσέρβας σε 5 λεπτά

Το αγαπημένο μας ξιδάτο χταπόδι πρωταγωνιστεί σε μια πεντανόστιμη εκδοχή της εμβληματικής καλοκαιρινής σαλάτας που γίνεται σε χρόνο ρεκόρ.

Το ξιδάτο χταπόδι και η χωριάτικη σαλάτα είναι τα πρώτα πράγματα που παραγγέλνουμε όταν καθόμαστε σε μια ταβέρνα τώρα που είναι καλοκαίρι και ειδικά όταν είμαστε διακοπές. Οι λόγοι ευνόητοι: το ένα είναι ο απόλυτος θαλασσινός μεζές της εποχής και η άλλη η σαλάτα που χωρίς αυτήν δεν νοείται θερινή έξοδος για φαγητό. Πώς θα ήταν άραγε αν αυτά τα δύο πιάτα συνδυάζονταν σε μία συνταγή;

Από γευστικής άποψης σίγουρα θα ταίριαζαν εφόσον και όταν τα παραγγέλνουμε χωριστά στην ουσία μαζί μας αρέσει να τα τρώμε. Το ίδιο ισχύει και διατροφικά,  αφού το χταπόδι είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης (30%) οπότε αντικαθιστώντας τη φέτα (14%) της χωριάτικης πρακτικά μας προσφέρει ένα πιο πλούσιο σε πρωτεΐνες πιάτο το οποίο μάλιστα περιέχει και Ω3 λιπαρά οξέα (2%) αντί για 22% ζωικά λιπαρά που περιέχει η φέτα (εκ των οποίων το 15% είναι κορεσμένα).

Ας μη μακρηγορούμε όμως, πάμε να δούμε πως θα φτιάξουμε αυτή τη σούπερ θρεπτική σαλάτα μόνοι μας στο σπίτι σε ελάχιστο χρόνο και χωρίς καθόλου κόπο.

Χωριάτικη σαλάτα με χταπόδι ξιδάτο / Φωτογραφία: Shutterstock

Χωριάτικη σαλάτα με χταπόδι

Υλικά για 2 μερίδες

  • 1 κονσέρβα χταπόδι ξιδάτο σε ελαιόλαδο  (100 γρ.)
  • 2 μέτριες ντομάτες, χοντροκομμένες
  • Μισό αγγούρι, σε ροδέλες
  • Μισό κρεμμύδι, σε ροδέλες
  • Μισή πράσινη πιπεριά, λεπτοκομμένη
  • 10 ελιές Καλαμών
  • 1 χούφτα baby ρόκα ή σπανάκι, προαιρετικά
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Ξίδι από κρασί
  • Ρίγανη ξερή, τριμμένη

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά, αλατοπιπερώνουμε καλά και πασπαλίζουμε με μια πρέζα ρίγανη. Ανακατεύουμε πολύ καλά και δοκιμάζουμε. Αν η ξιδάτη γεύση του χταποδιού δεν μας καλύπτει προσθέτουμε στη σαλάτα και 1 κ.γ. ξίδι επιπλέον για να ανεβάσουμε την ένταση. Το ίδιο ισχύει και με το ελαιόλαδο της κονσέρβας, αν δεν μας είναι αρκετό προσθέτουμε 1 κ.σ. ακόμα. Μοιράζουμε τη σαλάτα σε δύο πιάτα και σερβίρουμε.

Tips

-Για να γλιτώσουμε θερμίδες μπορούμε να στραγγίξουμε τελείως το χταπόδι από το ελαιόλαδο της κονσέρβας.

-Για να μετατρέψουμε τη σαλάτα σε πλήρες γεύμα τη συνοδεύουμε με 1-2 φέτες πολύσπορο ψωμί.