Χωριάτικη τυρόπιτα με 4 τυριά / Φωτογραφία: Shutterstock

Συνταγή για τυρόπιτα που θα γίνει ανάρπαστη -Με 4 τυριά και χωριάτικο φύλλο

Με ζυμωτά φύλλα και πεντανόστιμη γέμιση κάνουμε μια χορταστική εκδοχή τυρόπιτας, η οποία μπορεί να σταθεί στο κυριακάτικο τραπέζι ακόμα και σαν κύριο πιάτο.

Από τις πιο αγαπημένες ελληνικές πίτες, η τυρόπιτα φτιάχνεται με ατελείωτους τρόπους. Άλλωστε η χώρα μας παράγει τόσα πολλά και διαφορετικά τυριά που αρκούν για να απογειώσουν ακόμα και έναν απλό χυλό μετατρέποντάς τον στην πιο νόστιμη «γυμνή» πίτα. Φυσικά έχουμε και τα υπέροχα χειροποίητα φύλλα, από το κλασικό χωριάτικο και το βουτυρένιο (τύπου κουρού) μέχρι τα τραγανά κρούστας και τις αέρινες σφολιάτες. Αυγά και μυρωδικά αρκούν για να εμπλουτίσουν κάθε τυρένια γέμιση και να κάνουν τις πίτες μας τόσο πληθωρικές, που μαζί με μια σαλάτα να γίνουν πλήρες γεύμα.

Μια τέτοια περίπτωση είναι η συνταγή που ακολουθεί η οποία συνδυάζει τέσσερα διαφορετικά τυριά σε ένα απίστευτα γευστικό αποτέλεσμα.

Χωριάτικη τυρόπιτα με 4 τυριά / Φωτογραφία: Shutterstock

Χωριάτικη τυρόπιτα με 4 τυριά

Υλικά για ένα μέτριο τετράγωνο ταψί

Για το φύλλο  

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 200 – 250 ml χλιαρό νερό

Για τη γέμιση

  • 200 γρ. φέτα, τριμμένη
  • 200 γρ. μυζήθρα, τριμμένη
  • 200 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • 200 γρ. ανθότυρο, τριμμένο
  • 4 αυγά, χτυπημένα
  • 1 φλ. ε.π. ελαιόλαδο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Φύλλο: Σε μια λεκάνη, ρίχνουμε το αλεύρι, σχηματίζουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε μέσα της όλα τα υλικά εκτός από το νερό. Ξεκινάμε να ανακατεύουμε κυκλικά με το χέρι μας ρίχνοντας σταδιακά το νερό μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη που δεν κολλάει στα δάχτυλα. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίδιες μπάλες και σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας τις ανοίγουμε μία μία σε φύλλα πάχους 2-3 χιλιοστών. Για να ανοίξει ομοιόμορφα το κάθε φύλλο μας χρησιμοποιούμε λεπτό πλάστη και φροντίζουμε να το γυρίζουμε και να το τυλίγουμε κάθε φορά από διαφορετική πλευρά.

Γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης, το μισό ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε στην άκρη.

Σύνθεση: Σε ένα ορθογώνιο ταψί λαδώνουμε καλά τον πάτο με πινέλο και στρώνουμε το ένα φύλλο. Λαδώνουμε ξανά πολύ καλά όλη την επιφάνεια του φύλλου και στρώνουμε και το δεύτερο φύλλο από πάνω. Στρώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα δύο φύλλα λαδώνοντας καλά ενδιάμεσα. Κόβουμε τα φύλλα που περισσεύουν γύρω γύρω και γυρίζουμε τις άκρες σε κόθρο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στο αέρα. Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας και ραντίζουμε με λίγες σταγόνες νερό ώστε να ροδίσει αλλά να μην καεί στο ψήσιμο και να παραμείνει τραγανή. Ψήνουμε για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ο πάτος και η επιφάνεια της πίτας. Αφήνουμε μισή ώρα να κρυώσει λίγο, κόβουμε και σερβίρουμε.

Tip
Γενικά μπορείτε να κάνετε διάφορους συνδυασμούς στην συγκεκριμένη πίτα, με τυριά που σας αρέσουν ή έχετε ήδη στο ψυγείο. Για καλύτερη γευστική ισορροπία προτιμήστε δύο πιο σκληρά, έντονα και πικάντικα όπως η σφέλα, η γραβιέρα και το καπνιστό Μετσόβου και δύο πιο φρέσκα, μαλακά και ήπια σε άρωμα και γεύση όπως το κατίκι και το σαλαφούτι. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε και γιαούρτι στη γέμιση για πιο ελαφριά και κρεμώδη υφή.