The Lilly Library, Indiana University, Bloomington, Indiana
The Lilly Library, Indiana University, Bloomington, Indiana
ΣΥΛΒΙΑ ΠΛΑΘ

Σύλβια Πλαθ: Η πιο εμβληματική φωτογραφία της χαρισματικής Αμερικανίδας ποιήτριας


«Έχω ανακαλύψει τη βαθύτερη πηγή της έμπνευσής μου, που είναι η τέχνη» έγραφε το 1958 στη μητέρα της η Σύλβια Πλαθ «η τέχνη του Ρουσώ, του Γκογκέν, του Κλι και του Ντε Κίρικο».

 Είχε εγκαταλείψει το όνειρό της να γίνει καλλιτέχνιδα έξι χρόνια νωρίτερα, όταν ήταν μόλις 20 ετών. Τότε σπούδαζε Studio Art στο Smith College, και αποφάσισε να επικεντρωθεί στην συγγραφή. Η ζωγραφική και το σχέδιο θα ήταν απλά  χόμπι, ωστόσο θα επηρέαζαν την ποίησή της για το υπόλοιπο της ζωής της.

Η νέα έκθεση «Μια ζωή: Σύλβια Πλαθ» που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον, προσφέρει μια διεισδυτική ματιά στον τρόπο που η visual art συνέβαλε στην δημιουργία της ταυτότητας της Σύλβια Πλαθ, όταν αυτή ήταν 20, στη δεκαετία του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του '60. 

Στην έκθεση μπορεί κάποιος να δει τα σχέδια της ποιήτριας, αυτο-πορτρέτα, γράμματα, και οικογενειακές φωτογραφίες. Αλλα εκθέματα είναι η πράσινη Royal γραφομηχανή της (στην οποία έγραφε σε ροζ χαρτί), μια αλογοουρά από τα μαλλιά της (την έσωσε από τη μητέρα της ως ενθύμιο) και άλλα.

 

Μερικοί θεατές θα αναγνωρίσουν τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες της έκθεσης -αυτή που ποζάρει σε στιλ Μέριλιν Μονρόε στην παραλία, και αυτή με το σύζυγό της Τεντ Χιούζ. Τα σχέδιά της είναι τα πιο εντυπωσιακά έργα που εκτίθενται: Ορισμένα περιλαμβάνουν ανάλαφρα ποιήματα, ενώ άλλα είναι αφηρημένες αυτοπροσωπογραφίες.

Η Σύλβια Πλαθ γεννήθηκε στη Βοστόνη στις 27 Οκτωβρίου 1932. Τα πρώτα της ποιήματα θα τα γράψει την περίοδο 1842 - 1950. Η πρώτη απόπειρα αυτοκτονίας, έγινε το 1953, την εποχή που επισκεφθηκε τη Νέα Υόρκη ως έκτακτη συντάκτρια του περιοδικού Mademoiselle. Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια θα κλειστεί σε ψυχιατρική κλινική.

The Lilly Library, Indiana University, Bloomington, Indiana. © Estate of Sylvia Plath
The Lilly Library, Indiana University, Bloomington, Indiana. © Estate of Sylvia Plath

Το 1955 αποφοιτά από το Smith College με έπαινο και συνεχίζει τις σπουδές της στο Cambridge με υποτροφία. Στις 16 Ιουνίου 1856 παντρεύεται τον Aγγλο ποιητή Τεντ Χιουζ και το 1960 θα γεννήσει την κόρη της Φρίντα Ρεμπέκα. Στις 17 Ιανουαρίου 1962 έρχεται στον κόσμο ο γιος της Νίκολας Φάραρ. Την ίδια χρονιά η Πλαθ και ο Χιουζ χωρίζουν.

Το 1962 θα εκδοθεί ο «Γυάλινος Κώδωνας» με το ψευδώνυμο Victoria Lycas. Στις 11 Φεβρουαρίου 1963, η Σύλβια Πλαθ αυτοκτόνησε στο σπίτι της στο Λονδίνο, βάζοντας το κεφάλι της στο φούρνο του γκαζιού. Αφού προηγουμένως είχε καθαρίσει όλο το σπίτι, είχε ετοιμάσει το πρόγευμα των παιδιών και είχε καλύψει τις χαραμάδες στις εσωτερικές πόρτες με βρεγμένα πανιά για να προστατεύσει τα παιδιά από το γκάζι.

Mortimer Rare Book Collection, Smith College, Northampton, Massachusetts
Mortimer Rare Book Collection, Smith College, Northampton, Massachusetts

Το 1981 εκδίδονται τα άπαντα των ποιημάτων της «The Collected Poems» με επιμέλεια του Τεντ Χιουζ. Το βιβλίο κερδίζει το Βραβείο Πούλιτζερ για την ποίηση. 


Η έκθεση «Μια ζωή: Σύλβια Πλαθ» θα βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον, μέχρι τις 20 Μαΐου του 2018.