apimages
apimages
HEDY LAMARR

Ο λόγος που η ηθοποιός Hedy Lamarr είναι ανάμεσα στους μεγαλύτερους εφευρέτες του κόσμου


Πως «η πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου», όπως ήταν γνωστή το 1938 στο Χόλιγουντ, απέδειξε ότι ήταν κάτι παραπάνω από άλλη μια όμορφη γυναίκα της εποχής, θέτοντας τις βάσεις της σύγχρονης τεχνολογίας επικοινωνιών. 

Η αυστριακή ηθοποιός με την κλασική ομορφιά της κέρδισε μια θέση στη χρυσή εποχή του κινηματογράφου έχει στο βιογραφικό της πολλές πρωτιές. Το 1933, όταν ήταν μόλις 18 ετών, η Χέντι Λαμάρ έγινε η πρώτη γυναίκα που έχει υποδυθεί και έχει δείξει οργασμό στον κινηματογράφο. 

H έκφραση της ηδονής στο πρόσωπό της και οι γυμνές σκηνές κατέστησαν την ταινία Ecstasy ανάρπαστη. Αυτό δε φάνηκε να αρέσει καθόλου στο συζυγό της Φρίντριχ Μάντλ ο οποίος, προσβεβλημένος, αγόρασε όσες πιο πολλές κόπιες του φιλμ μπόρεσε προκειμένου να τις καταστρέψει. 

 

 

Επρόκειτο για έναν αυστριακό κατασκευαστή όπλων και πυρομαχικών. Ήταν ο τρίτος πιο πλούσιος άντρας στην Αυστρία και την περνούσε 15 χρόνια. Στην αυτοβιογραφία της τον περιγράφει ως έναν άνθρωπο χειριστικό με φασιστικές αντιλήψεις ο οποίος μάλιστα είχε στενές σχέσεις τόσο με τον Μουσολίνι, όσο και με τον Χίτλερ, αργότερα.   

 

Wikipedia
Wikipedia

Εγκλωβισμένη μέσα σε έναν καταπιεστικό γάμο, η Χέντι Λαμάρ έμεινε πίσω κινηματογραφικά. Βέβαια είναι σχετικό αν αυτό, τελικά, τής έκανε καλό ή κακό, αφού χάρη στη σχέση της με τον αυταρχικό Μαντλ μπορούσε να παρευρίσκεται σε συναντήσεις και συνέδρια με θέμα την στρατιωτική τεχνολογία. Εκεί ήρθε πρώτη φορά σε επαφή με τις εφαρμοσμένες επιστήμες, πράγμα που, όπως απεδείχθη, ήταν το κατάλληλο ερέθισμα για να φέρει στην επιφάνεια το ταλέντο της στην επιστήμη. 

Το 1937, χωρισμένη πια από τον προσωπικό της «δυνάστη», επιστρέφοντας στο Παρίσι γνώρισε τον κυνηγό ταλέντων Louis B. Mayer. Μπορεί να απείχε καμιά πενταετία από τον κινηματογράφο, αλλά ήταν ακόμα γνωστή ως «Τhe Ecstasy lady» για τη σκηνή του οργασμού. 

O Mayer την ξανασύστησε στο Χόλιγουντ ως «την πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου». Μέχρι το 1950 έκανε 21 ταινίες με μεγαλύτερη επιτυχία το ρόλο της ως Δαλιδά στην ταινία Σαμψών και Δαλιδά του 1949. Ίσως να το όνομά της α είχε γίνει πιο γνωστό, αλλά έμελε να μείνει στην ιστορία για άλλο λόγο. Τη συσκευή που εφηύρε το 1942 η οποία θα αποτελούσε επανάσταση στις κινητές επικοινωνίες.  

Wikipedia
Wikipedia

Με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο να έχει ξεσπάσει, η Χέντι Λαμάρ μαζί με τον συνθέτη και συνεργάτη της Τζορτζ Άνθεϊλ, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το ταλέντο της στις επιστήμες. Έτσι, το 1942 εφηύραν μια συσκευή για την οποία έλαβαν και δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Το Secret Communication System (Σύστημα Κρυφής Επικοινωνίας) όπως ονομάζονταν ήταν ένα σύστημα ραδιοεπικοινωνίας που  χρησιμοποιούσε ένα κύλινδρο αυτόματου πιάνου προκειμένου να εναλλάσσει ένα σήμα μεταξύ 88 διαφορετικών συχνοτήτων με απώτερο σκοπό την απόκρυψη των τηλεκατευθυνόμενων τορπιλών από τα εχθρικά ραντάρ και την μείωση της πιθανότητας παρεμβολών. Χωρίς να το γνωρίζουν είχαν θέσει τις βάσεις για την τεχνολογία Bluetooth και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα για το WiFi. 

Η ιδέα θεωρήθηκε αμφιλεγόμενη και πολύ προηγμένη για την εποχή της και σαν τεχνολογία τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το 1962 από το αμερικανικό ναυτικό. Οι δύο αρχικοί εφευρέτες δεν έλαβαν ποτέ το παραμικρό χρηματικό ποσό από την εφεύρεσή τους, αλλά το 2014 το όνομά τους μπήκε στο Hall of Fame των Εθνικών Επιστημόνων της Αμερικής. Φυσικά, σήμερα, η ιδέα της Χέντι για την εναλλαγή των συχνοτήτων είναι η βάση της τεχνολογία της διασποράς φάσματος που χρησιμοποιείται στις μέρες μας σε ένα ευρύ φάσμα συσκευών από τα ασύρματα τηλέφωνα μέχρι τις ασύρματες ευρυζωνικές συνδέσεις (συμπεριλαμβανομένων των GPS, Bluetooth, και WiFi).

apimages
apimages

Αποδεικνύοντας ότι ήταν κάτι περισσότερο από ένα άλλο όμορφο πρόσωπο, η Λαμάρ έκανε κάτι που ακόμα και σήμερα θεωρείται πρωτοπορία. Και δεν εννοούμε μόνο την ευρεσιτεχνία της, αλλά την κατάκτηση της να καταρρίψει τα στερεότυπα και να κερδίσει μια θέση ανάμεσα στις σημαντικότερες γυναίκες εφευρέτες του 20ού αιώνα. Όσο για τη διττή επαγγελματική της φύση, λίγο πριν πεθάνει, το 2000 (σε ηλικία 85 ετών) από καρδιακή ανεπάρκεια, είχε δηλώσει το εξής: «Οι ταινίες έχουν μια συγκεκριμένη θέση για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η τεχνολογία κρατάει για πάντα».

H ζωή της οραματίστριας, με σκέψη πολύ πιο εξελιγμένη από την εποχή της, έχει μεταφερθεί και στον κινηματογράφο με την ταινία- ντοκιμαντέρ Bombshell: The Hedy Lamarr Story της οποίας παραγωγός είναι η Σούζαν Σάραντον. Η ταινία προβλήθηκε τον Απρίλιο του 2017 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Tribeca και πρόκειται να κυκλοφορήσει στις αμερικανικές αίθουσες στις 24/11. 

apimages
apimages