Μιλφέιγ μελιτζάνας με ντομάτα και παρμεζάνα / Φωτογραφία: Shutterstock

3 λαχταριστές συνταγές με μελιτζάνες -Στον φούρνο, την κατσαρόλα και το τηγάνι

Οι μελιτζάνες είναι το πιο λαχταριστό λαχανικό του θέρους γι αυτό θριαμβεύουν με κάθε τρόπο και σκεύος μαγειρικής.  

Οι μελιτζάνες μπορεί σήμερα να αποτελούν θεμελιώδες συστατικό της μεσογειακής κουζίνας αλλά στην πραγματικότητα δεν της είχαμε ανέκαθεν (και) στο χωριό μας. Καλλιεργήθηκαν στην Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Ασία πριν από 4000 χρόνια ενώ στην Ευρώπη τις έφεραν, πάρα πολύ αργότερα (περίπου το 1000 μ.χ.), οι Άραβες. Από ότι φαίνεται όμως προσαρμόστηκαν τόσο καλά που έχουν ταυτιστεί με την ισπανική, την ιταλική και την ελληνική κουζίνα.

Είναι τόσο συνδεδεμένες μάλιστα με τη μεσογειακή γη που έχουμε δικές μας τοπικές ποικιλίες π.χ. στην Ελλάδα, πέρα από την πασίγνωστη φλάσκα, έχουμε την τσακώνικη (ΠΟΠ), τη λευκή σαντορινιά κ.ά. Το μαγικό μα τις μελιτζάνες είναι ότι ταιριάζουν με τα πάντα και μαγειρεύονται εξίσου νόστιμα με όλους τους τρόπους. Από ολόσκετες ψητές ή τηγανητές, μόνο με ελαιόλαδο και αλάτι, μέχρι μαγειρευτές με προβατίνα ή φουρνιστές με ροφό.

Τώρα λοιπόν που είναι στα καλύτερά τους, απολαύστε τις με τρεις διαφορετικούς τρόπους ακολουθώντας τις συνταγές μας:       

Μιλφέιγ μελιτζάνας με ντομάτα και παρμεζάνα

Υλικά για 4 μερίδες

  • 750 γρ. µελιτζάνες, κομμένες σε ροδέλες
  • ½ φλ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. ντοµάτες, ξεφλουδισµένες και λιωμένες στο μούλτι
  • 1 χούφτα φύλλα φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένα
  • 175. γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριµµένο πιπέρι

Εκτέλεση
Αλατίζουμε τις μελιτζάνες και τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι για 1 ώρα, να ξεπικρίσουν. Ξεπλένουµε και στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και περνάμε λίγες λίγες τις μελιτζάνες για 1 λεπτό από την κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τις απλώνουμε σε βαθύ ταψί και πασπαλίζουμε με μπόλικο πιπέρι. Πάνω από την κάθε ροδέλα βάζουμε ένα κουταλάκι ντομάτα, λίγο δυόσμο και λίγη παρμεζάνα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά φτιάχνοντας ουσιαστικά μικρούς πύργους με 3-4 στρώσεις μελιτζάνας-ντομάτας-παρμεζάνας. Φροντίζουμε στην κορυφή ο κάθε πύργος να τελειώνει με παρμεζάνα ώστε να λιώσει και να τραγανίσει στο ψήσιμο. Ψήνουµε για 30 λεπτά, αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και σερβίρουμε με έξτρα φρέσκο βασιλικό.

Tip
Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μοτσαρέλα, ταιριάζει εξίσου σε αυτή την ιταλικής καταγωγής συνταγή.

Μοσχάρι κοκκινιστό με μελιτζάνες / Φωτογραφία: Shutterstock

Μοσχάρι κοκκινιστό με μελιτζάνες

Υλικά για 4 μερίδες

  • 1 φλ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. μελιτζάνες, χοντροκομμένες
  • 1 κιλό μοσχάρι ελιά, σε μερίδες
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4 κόκκοι μπαχάρι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 ποτήρι κρασιού κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 λίτρο ζωμό κρέατος ή λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μελιτζάνες για 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά. Με μια τρυπητή κουτάλα τις βγάζουμε σε μια πιατέλα. Σοτάρουμε το κρέας για 5-6 λεπτά μέχρι να θωρακιστεί καλά από όλες τις πλευρές και να ροδίσει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον πελτέ, τη δάφνη, το μπαχάρι και την κανέλα και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Αλατοπιπερώνουμε καλά και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε μισό λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον ζωμό.  Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 1 ½ ώρα μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15 λεπτά ακόμα μέχρι να μαγειρευτούν καλά και αυτές και να πήξει η σάλτσα του φαγητού. Αφήνουμε να κρυώσει και να δέσει για τουλάχιστον μισή ώρα και έπειτα σερβίρουμε.  

Tip
Συνδυάστε το με ζυμωτό ψωμί και φέτα, του πάνε γάντι. Επίσης μπορείτε να το σερβίρετε με πατάτες τηγανητές ή ρύζι. Τις πατάτες μπορείτε ακόμα να τις προσθέσετε και στα υλικά του φαγητού. Ρίξτε 2 μεγάλες πατάτες,  χοντροκομμένες, στην κατσαρόλα, μισή ώρα πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. Θα ρουφήξουν όλη τη νοστιμιά της σάλτσας και του κρέατος και θα γίνουν λουκούμι.  

Sticks μελιτζάνας με τραγανή κρούστα από καλαμπόκι / Φωτογραφία: Shutterstock

Sticks μελιτζάνας με τραγανή κρούστα 

Υλικά για 4 μερίδες

  • 2 μεγάλες μελιτζάνες, σε μέτρια μπαστουνάκια
  • 150 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. νιφάδες καλαμποκιού, τριμμένες στο μούλτι
  • 2 αυγά, χτυπημένα σε ένα μεγάλο φαρδύ μπολ
  • 2 κ.σ. πεκορίνο, τριμμένο
  • ½ κ.γ. κρεμμύδι σκόνη
  • ½ κ.γ. σκόρδο σκόνη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ε.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
Σε ένα πιάτο απλώνουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και σε ένα άλλο τις τριμμένες νιφάδες καλαμποκιού μαζί με το πεκορίνο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και μπόλικο αλατοπίπερο, αφού τα ανακατέψουμε πολύ καλά. Βουτάμε τα κομμάτια της μελιτζάνας στο αλεύρι και τινάζουμε να φύγει το περιττό. Στη συνέχεια τα βουτάμε στο αυγό και μετά στο μείγμα με το καλαμπόκι και το πεκορίνο.

Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο (η στάθμη να είναι τουλάχιστον δύο δάχτυλα) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε λίγες λίγες τις μελιτζάνες για 4-5 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά και να τραγανίσουν από όλες τις πλευρές. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις απλώνουμε πάνω σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας. Σερβίρουμε αμέσως όπως είναι ζεστές.

Tip
Αυτά τα sticks μελιτζάνας ταιριάζουν πολύ με ντοματένια ή τυρένια σάλτσα. Επίσης τους πηγαίνει και το γιαούρτι.