Πένες ολικής με καπνιστό τόνο και ψητές ντομάτες / Φωτογραφία: Shutterstock

3 συνταγές με τόνο σε κονσέρβα που γίνονται σε λίγα λεπτά

Ο αγαπημένος μας τόνος γίνεται κύριο γεύμα με τρεις διαφορετικούς τρόπους.

Οι ειδικοί της διατροφής λένε ότι ο τόνος σε κονσέρβα είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων γι αυτό και είναι ωφέλιμο να τον καταναλώνουμε συχνά. Εκτός από θρεπτικός βέβαια είναι και εύκολος καθώς όλοι μας σχεδόν τον έχουμε εύκαιρο στο ντουλάπι και ανά πάσα στιγμή μπορούμε με τα υλικά που υπάρχουν στο ψυγείο να φτιάξουμε ό,τι τραβάει η όρεξή μας.

Ευτυχώς ο τόνος δεν θέλει μαγείρεμα και ταιριάζει με τα πάντα, οπότε αν έχουμε φαντασία και διάθεση για δημιουργία σε ελάχιστα λεπτά έχουμε έτοιμα τα πιο νόστιμα και χορταστικά φαγητά. Ιδού τρεις ιδέες για να τον απολαύσετε τώρα το καλοκαίρι, ακόμα και στις διακοπές.

Πολύχρωμη σαλάτα με τόνο / Φωτογραφία: Shutterstock

Πολύχρωμη σαλάτα με τόνο

Υλικά για 2 μερίδες

  • 2 μεγάλες κονσέρβες τόνου σε λάδι
  • 2 χούφτες baby ρόκα, πλυμένη και κομμένη
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, χοντροκομμένη
  • Μισό λευκό κρεμμύδι, σε λεπτές ροδέλες
  • 1 φλ. καλαμπόκι

Για το ντρέσινγκ

  • 2 κ.σ. μηλόξιδο ή λευκό μπαλσάμικο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα Dijon
  • ¼ κ.γ. σκόρδο σκόνη
  • μια πρέζα αποξηραμένος δυόσμος
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Στραγγίζουμε πάρα πολύ καλά τον τόνο και τον ρίχνουμε σε μια σαλατιέρα μαζί με όλα τα υλικά της σαλάτας. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε με σύρμα όλα τα υλικά του ντρέσινγκ. Περιχύνουμε τη σαλάτα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σερβίρουμε σε δύο βαθιά πιάτα.  

Tip
Απολαύστε τη σαλάτα με πολύσπορο ψωμί ή παξιμάδια χαρουπιού, της ταιριάζουν πολύ. Επίσης, αν θέλετε να έχει πιο κρεμώδη υφή η βινεγκρέτ σας μπορείτε να προσθέσετε 1 κ.σ. μαγιονέζα ή γιαούρτι.  

Ανοιχτό μπέργκερ με κρέμα αβοκάντο, τόνο και αυγό / Φωτογραφία: Shutterstock

Ανοιχτό μπέργκερ με κρέμα αβοκάντο, τόνο και αυγό

Υλικά για 2 μερίδες

  • 2 μεγάλες κονσέρβες τόνου σε νερό
  • 2 ψωμάκια μπέργκερ, κομμένα στη μέση
  • 1 αυγό βραστό, κομμένο στα 4
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την κρέμα αβοκάντο

  • 1 μεγάλο ώριμο αβοκάντο, καθαρισμένο και λιωμένο με πιρούνι
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  • Χυμός και ξύσμα από ένα λάιμ
  • 2 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • 4 φύλλα βασιλικού για το γαρνίρισμα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Κρέμα αβοκάντο: Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά, αλατοπιπερώνουμε καλά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Σύνθεση: Μοιράζουμε την κρέμα αβοκάντο στα ψωμάκια και την απλώνουμε ομοιόμορφα με ένα κουτάλι. Στραγγίζουμε πάρα πολύ καλά τον τόνο και τον μοιράζουμε πάνω από την κρέμα αβοκάντο. Σε κάθε ψωμάκι βάζουμε από ένα κομμάτι αυγού και 1-2 φύλλα βασιλικού.

Tip
Για επιπλέον γεύση και θρέψη μπορείτε να ραντίσετε τα μπέργκερ τόνου με μερικές σταγόνες ελαιόλαδου και χυμό λεμονιού ή λάιμ. Αν αγαπάτε τις πικάντικες γεύσεις μπορείτε μέσα στην κρέμα αβοκάντο να βάλετε και μισή πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη.

Πένες ολικής με καπνιστό τόνο και ψητές ντομάτες / Φωτογραφίες: Shutterstock

Πένες ολικής με καπνιστό τόνο και ψητές ντομάτες

Υλικά για 2 μερίδες

  • 1 μεγάλη κονσέρβα καπνιστού τόνου σε λάδι
  • 250 γρ. πένες ολικής άλεσης, βρασμένες
  • 2 μεγάλες ντομάτες, χοντροκομμένες
  • 1 χούφτα φύλλα δυόσμου
  • 2 κ.σ. πεκορίνο, τριμμένο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ¼ βασιλικός αποξηραμένος  

Εκτέλεση
Σε ένα σχαροτήγανο ψήνουμε τις ντομάτες σε δυνατή φωτιά για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να μαραθούν και να ροδίσουν. Σε μεγάλη σαλατιέρα ρίχνουμε τις πένες, τις ψημένες ντομάτες (μαζί με τα ζουμιά που έχουν βγάζει στο τηγάνι), τον τόνο (αφού τον στραγγίξουμε πολύ καλά από το λάδι), πασπαλίζουμε με τον βασιλικό και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε σε δύο μεγάλα πιάτα. Πασπαλίζουμε με το πεκορίνο και σερβίρουμε.

Tip
Αν δεν έχετε σχαροτήγανο, μπορείτε να ψήσετε τις ντομάτες σε απλό αντικολλητικό τηγάνι ή στον φούρνο.