Φωτογραφία: Shutterstock

Συνταγή για κοκκινιστό κοτόπουλο -Το απόλυτο κυριακάτικο φαγητό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι είναι η τέλεια εποχή για να φτιάξουμε κοκκινιστό. Το κοτόπουλο βράζει γρήγορα και είναι ελαφρύ γι αυτό και το αγαπάμε λίγο περισσότερο.

Τα πιο λαχταριστά κρεατικά του καλοκαιριού είναι αυτά που σιγομαγειρεύονται με μπόλικες φρέσκιες ντομάτες μέχρι να γίνουν τρυφερά και να μελώσουν. Στα all time classic κοκκινιστά της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας βέβαια βάζουμε και μπόλικα μπαχαρικά και φυσικά για να αγγίξουν το απόλυτο comfort τα συνοδεύουμε με τραγανές πατάτες τηγανητές, βελούδινους πουρέδες και αφράτα λευκά πιλάφια. Τώρα το καλοκαίρι λοιπόν που οι ντομάτες είναι ώριμες και ζουμερές τα ευχαριστιόμαστε περισσότερο τα κοκκινιστά γι αυτό σας προτείνουμε να φτιάξετε ένα κλασικό κοτόπουλο με ντοματένια σάλτσα και να το απολαύσετε στη βεράντα μια αυγουστιάτικη Κυριακή μαζί με όλη την οικογένεια.

Φωτογραφία: Shutterstock

Κοτόπουλο κοκκινιστό

Υλικά για 4-6 μερίδες

  • 1 μέτριο κοτόπουλο (περίπου 2 κιλά), κομμένο σε μερίδες
  • ½ φλ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 4 γαρίφαλα (μοσχοκάρφια)
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 ποτήρι κρασιού κόκκινο ξηρό κρασί
  • 4 φρέσκιες ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • μια πρέζα ζάχαρη
  • 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο για 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά γύρω γύρω. Το βγάζουμε σε μια πιατέλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά (από δυνατή σε μέτρια). Σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με την κανέλα και τα γαρίφαλα για 2-3 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ και ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμα. Βάζουμε πάλι το κοτόπουλο στην κατσαρόλα. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και τον ζωμό. Πασπαλίζουμε με μπόλικο πιπέρι, ανακινούμε ελαφρά και σκεπάζουμε με το καπάκι. Μαγειρεύουμε για μία ώρα μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο και να πήξει η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για να δέσει παραπάνω η σάλτσα, πριν σερβίρουμε.