Γρήγορες, υγιεινές και απολαυστικές: 3 συνταγές για σαλάτες με φακές που θα σε χορτάσουν
Νόστιμες και υγιεινές, οι αγαπημένες μας φακές βράζουν αμέσως και γίνονται πλήρες γεύμα με τους πιο απλούς και απολαυστικούς τρόπους.
Σύμφωνα με τους ειδικούς οι φακές είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό όσπριο, γεμάτο πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, πλούσιο σε σίδηρο, κάλιο και αντιοξειδωτικά. Γι αυτό και είναι καλό για τον οργανισμό μας να τις έχουμε στη διατροφή μας σε συχνή βάση. Εκτός από υγιεινές βέβαια είναι και βολικές καθώς βράζουν γρηγορότερα από τα υπόλοιπα όσπρια, και σε συνδυασμό με απλά υλικά που όλοι έχουμε στο ψυγείο ή στο ντουλάπι, κάνουν στο πι και φι τα νοστιμότερα ταιριάσματα.
Τώρα που είναι καλοκαίρι, είναι πιο ευχάριστο να τις τρώμε κρύες. Οπότε, σε πρώτη φάση, αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να τις βράσουμε σε άφθονο νερό για 25-30 λεπτά ώστε να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν. Και ύστερα αφού τις σουρώσουμε, να τις εμπλουτίσουμε αρωματικά και γευστικά.

Φακές με ψητά καρότα και φέτα
Υλικά για 4 μερίδες
- 250 γρ. φακές, βρασμένες και σουρωμένες
- 500 γρ. καρότα, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση ή στα 4 (ανάλογα πόσο χοντρά είναι)
- 8 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. μέλι
- 2 κ.σ. μηλόξιδο
- ½ κ.γ. θυμάρι
- 1 χούφτα μαϊντανός, χοντροκομμένος
- 150 γρ. φέτα, τριμμένη
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί. Aπλώνουμε τα καρότα στο ταψί (μονή στρώση). Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα το ελαιόλαδο, το μέλι και το μηλόξιδο. Περιχύνουμε τα καρότα, αλατοπιπερώνουμε καλά και ψήνουμε για 15 λεπτά. Τα γυρίζουμε πλευρά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμα, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Τα μοιράζουμε σε πιάτα και από πάνω μοιράζουμε τις φακές. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και περιχύνουμε με το ζουμί από το ταψί. Πασπαλίζουμε με τη φέτα και τον μαϊντανό και σερβίρουμε.
Tip
Για έξτρα δροσιά και τραγανή αίσθηση σε κάθε μπουκιά, μπορούμε να προσθέσουμε μια κουταλιά γιαούρτι και λίγο αμύγδαλο φιλέ σε κάθε πιάτο.

Φακές με πιπεριές και αβοκάντο / Φωτογραφία: Shutterstock
Φακές με πιπεριές και αβοκάντο
Υλικά για 4 μερίδες
- 250 γρ. φακές, βρασμένες και σουρωμένες
- ½ κίτρινη πιπεριά καμπάνα, ψιλοκομμένη
- ½ κόκκινη πιπεριά καμπάνα, ψιλοκομμένη
- ½ πορτοκαλί πιπεριά καμπάνα, ψιλοκομμένη
- 1 πράσινη πιπεριά κέρατο, σε λεπτές φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 1 ώριμο αβοκάντο, σε φέτες
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 8 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- χυμός από 2 λάιμ
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τις φακές, τις πιπεριές (εκτός από την πράσινη) και το σκόρδο. Ανακατεύουμε λίγο και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το λάιμ. Αλατοπιπερώνουμε καλά και ανακατεύουμε λίγο ακόμα. Μοιράζουμε τη σαλάτα στα πιάτα, από πάνω μοιράζουμε το αβοκάντο και τα κρεμμυδάκια.
Tip
Σε αυτή τη σαλάτα πάει πολύ και μουστάρδα, ειδικά η Dijon. Χτυπήστε μια κουταλιά μαζί με το ελαιόλαδο και το λάιμ και ύστερα περιχύστε τις φακές.

Vegan χωριάτικη με φακές
Υλικά για 4 μερίδες
- 250 γρ. φακές, βρασμένες και σουρωμένες
- 2 χούφτες ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 2 αγγουράκια, σε μισές ροδέλες
- 1 ξερό κρεμμύδι, λεπτοκομμένο
- 1 κίτρινη πιπεριά, χοντροκομμένη
- 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
- 8 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ξίδι από κρασί
- 1 φλ. ελιές, κατά προτίμηση Καλαμών, σε ροδέλες
- 4 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα λαχανικά και τις φακές και ανακατεύουμε ελαφρά. Περιχύνουμε το ελαιόλαδο και το ξίδι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά. Μοιράζουμε το μείγμα στα πιάτα και από πάνω βάζουμε τις ελιές. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.
Tip
Συνδυάστε τη συγκεκριμένη σαλάτα με κρουτόν χαρουπιού ή κρίθινα παξιμάδια, της ταιριάζουν πολύ και τα δύο.