Madame Gâteaux: Η πιο επιδραστική Ελληνίδα pastry chef μιλάει για το viral σύμπαν της και δίνει συνταγή έκπληξη
Το success story της Καλλιόπης Αναγνωστή, το πιο vintage tearoom της Αθήνας και οι κουραμπιέδες με τη σοκολατένια καρδιά.
Η σχέση της Καλλιόπης Αναγνωστή (aka Madame Gâteaux) με τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική ξεκίνησε εραστιτεχνικά όταν ενηλικιώθηκα, έμεινε μόνη της και αναγκαστικά άρχισε να μαγειρεύει. Όπως όμως λέει η ίδια «Έδωσα, όμως, ιδιαίτερο πόνο στα γλυκά, διότι τα είχα καημό». Η μαμά της, παρόλο που είναι καταπληκτική μαγείρισσα, δεν έφτιαχνε ποτέ γλυκά στο σπίτι, οπότε εκείνη άρχισε να πειραματίζεται με συνταγές ζαχαροπλαστικής. Μετά από κάμποσα χρόνια συνεχόμενης ενασχόλησης ένιωσε ότι ολοκλήρωσε το ερασιτεχνικό στάδιο και θέλησε να γίνει επαγγελματίας «Επειδή δεν μου αρέσουν τα ημίμετρα, είπα να το τερματίσω. Μετακόμισα, λοιπόν, στο Λονδίνο και γράφτηκα στο τμήμα ζαχαροπλαστικής της ξακουστής Le Cordon Bleu».
Η ιδέα του vintage tearoom και ένα νόστιμο viral σύμπαν
Πώς της ήρθε όμως η ιδέα του vintage tearoom που διαθέτει στην Αθήνα από το 2016; Πώς έφτασε να έχει σχεδόν 100.000 ακολούθους στα social και να παράγει καθημερινά viral περιεχόμενο; Το ένα έφερε το άλλο. Μετά τις σπουδές της εργάστηκε σε μεγάλα ξενοδοχεία όπως το Savoy, εστιατόρια όπως το βρετανικό Wolseley και στο περίφημο πολυκατάστημα Harrods, που έχει μέσα tearooms σε πολλά διαφορετικά στυλ και διαθέτει ένα πολύ δημοφιλές food hall. «Περνώντας από τα πόστα του afternoon tea σε όλους αυτούς τους χώρους, ερωτεύτηκα τον βρετανικό «θεσμό» του afternoon tea και όλο του το γαστρονομικό ρεπερτόριο. Ήταν αναπόφευκτο να θελήσω να δοκιμάσω και εδώ στην Ελλάδα την τύχη μου με το afternoon tea – και αυτό είναι κάτι που μου πήγε πάρα πολύ καλά.
Από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε μαζί με τον Ντόμινικ, τον (Βρετανό) σύζυγό μου, το concept Madame Gâteaux, αρχίσαμε να δημιουργούμε και «περιεχόμενο», με τη μορφή συνταγών, ώστε να μπορούμε να δείχνουμε στο κοινό μας μέσω των social media αλλά και του blog μας, τα πιάτα που σερβίραμε στο tearoom μας. Σιγά-σιγά, με την άνοδο του digital marketing, άρχισαν να μας προσεγγίζουν και οι πρώτοι πελάτες, όταν ακόμα το Instagram ήταν σχεδόν παρθένο έδαφος για τις εταιρείες στην Ελλάδα. Σταδιακά, διαπιστώσαμε ότι η δημιουργία περιεχομένου ήταν κάτι που απολαμβάναμε πάρα πολύ και λειτουργούσαμε ως ένα πολύ δυνατό «δημιουργικό δίδυμο»: εγώ στο κομμάτι των συνταγών και του food styling, και ο Ντόμινικ στην απεικόνισή του με φωτογραφία, αρχικά, και με βίντεο αργότερα.
Τα εστιατόρια και τα ταξίδια επίσης ήρθαν οργανικά. Πάντοτε ήμασταν foodies, οπότε κάποια στιγμή είπαμε, «Δεν θα έπρεπε να είναι και οι επισκέψεις μας στα εστιατόρια κομμάτι του περιεχομένου που μοιραζόμαστε με το κοινό μας;». Αντίστοιχα, το ίδιο έγινε και με τα ταξίδια μας, τα οποία πάντοτε επικεντρώνονται στο γαστρονομικό κομμάτι. Όσο για το podcast, «Το Τελευταίο Γεύμα», είναι το τελευταίο μας «παιδί». Προέκυψε από μια πρόταση του αγαπημένου μας φίλου και δημοσιογράφου γαστρονομίας και lifestyle, Λευτέρη Τρίγκα, και μας φάνηκε εξαιρετική ιδέα να δοκιμαστούμε δημιουργικά σε έναν καινούργιο χώρο. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι η Madame Gâteaux είναι ένα μικρό σύμπαν που όλο και επεκτείνεται – πάντα με γνώμονα τη γαστρονομία – και φυσικά στο επόμενο διάστημα, θα δείτε από εμάς κι άλλες ιδέες να υλοποιούνται.».
«Λατρεύω τα Χριστούγεννα, είναι η αγαπημένη μου γιορτή! Είναι η πιο γαστρονομική γιορτή, ειδικά όσον αφορά στη ζαχαροπλαστική!»
-Ποια είναι η σχέση σου με τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά; Τι θυμάσαι από τα παιδικά σου χρόνια;
«Λατρεύω τα Χριστούγεννα, είναι η αγαπημένη μου γιορτή. Καταρχάς είμαι 100% χειμερινός τύπος. Κατά δεύτερον, είναι η πιο γαστρονομική γιορτή, ειδικά όσον αφορά στη ζαχαροπλαστική, είτε μιλάμε για παραδοσιακά ελληνικά γλυκίσματα είτε για διεθνείς κουζίνες. Τρίτον, μου αρέσει πολύ να στολίζω και να ανταλλάζω δώρα με τους αγαπημένους μου.
Από τα παιδικά μου χρόνια θυμάμαι την προσμονή για τον Άη Βασίλη αλλά και το σοκ όταν ανακάλυψα ότι δεν υπάρχει. Συγκεκριμένα, είχα γράψει το γράμμα μου, το είχα δώσει στη μαμά μου για να το ταχυδρομήσει, αλλά 1 μήνα μετά τις γιορτές το ανακάλυψα στην τσάντα της και αναγκάστηκε να μου το ομολογήσει. Το υποψιαζόμουν ήδη, αλλά είχα απογοητευτεί τρομερά. Είναι σημαντική στιγμή αυτή για κάθε παιδάκι, πιστεύω. Ωστόσο, τα Χριστούγεννα θυμάμαι ότι πάντοτε περνούσα υπέροχα, τόσο στο σπίτι με τους γονείς μου όσο και στις επισκέψεις σε οικογενειακούς φίλους, και βέβαια η κορύφωση ήταν πάντα το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν, γιατί ήταν η μόνη μέρα του χρόνου που επιτρεπόταν επισήμως να ξενυχτήσω.
-Σήμερα πώς γιορτάζεις; Κάνεις κάτι ιδιαίτερο για τις γιορτές στο tearoom; Ανεβάζεις γιορτινά βίντεο στα social;
Στο Tearoom πάντοτε στολίζω και είναι μια στιγμή που την περιμένω κάθε χρόνο με μεγάλη χαρά. Εννοείται πως όλα τα στολίδια του δέντρου μου είναι vintage, όπως και οτιδήποτε άλλο μέσα στο Tearoom. Το μενού δεν αλλάζει ιδιαίτερα, αλλά μια πινελιά που πάντοτε υπάρχει είναι οι βρετανικές mince pies, ταρτάκια δηλαδή που γεμίζονται με μια πάστα από αποξηραμένα φρούτα με χριστουγεννιάτικα μπαχαρικά. Και φυσικά, πάντοτε ανεβάζω εορταστικές συνταγές. Μου αρέσει πολύ να επικεντρώνομαι σε χριστουγεννιάτικα γλυκά από όλο τον κόσμο, από το panforte της Ιταλίας και τους γαλλικούς bûche de Noël μέχρι τις mince pies και τις πουτίγκες της Αγγλίας.
-Στο σπίτι; Θα γιορτάσετε οικογενειακά μαγειρεύοντας και φτιάχνοντας γλυκά όλοι μαζί; Θα πάτε κάποιο ταξίδι; Θα βάλετε τα καλά σας και θα βγείτε;
Ταξίδι σίγουρα όχι - δεν μου αρέσει να φεύγω από την Αθήνα τα Χριστούγεννα, λατρεύω να γιορτάζω στην πόλη. Σίγουρα θα παίξει πολύ baking, ειδικά οι δυο μας με τον γιο μου, αλλά και παρέα με τα παιδάκια των φίλων μας και τα βαφτιστήρια μου. Και οπωσδήποτε θα κάνουμε τις βόλτες μας, αν όχι με τα καλά μας, τότε σίγουρα με τα ugly Christmas jumper μας και όσο πιο κιτς στέκες μπορούμε να βρούμε για να κοτσάρουμε στο κεφάλι μας.
«Ταυτίζομαι με τα σου, αγαπώ τα gingerbread και βαριέμαι τα σιροπιαστά»
«Αν εγώ ήμουν γλυκό θα ήμουν εκείνα τα ρετρό σουδάκια γεμιστά με κρέμα και με καραμέλα από πάνω που τρώγαμε μικροί από τα συνοικιακά ζαχαροπλαστεία» ή ίσως ένα ζουμπουρλούδικο κωκάκι, όχι πολύ σιροπιασμένο, τόσο-όσο. Το χριστουγεννιάτικο γλυκό που απολαμβάνω πιο πολύ να φτιάχνω είναι μπισκότα gingerbread με κουπ πατ σε χριστουγεννιάτικα σχήματα, τα οποία κάθομαι μετά και γλασώνω τσίκι-τσίκι με τις ώρες – το βρίσκω απίστευτα χαλαρωτικό. Τα χριστουγεννιάτικα γλυκά, γενικώς, δεν τα βαριέμαι ποτέ. Αυτό που δεν απολαμβάνω ιδιαίτερα να φτιάχνω (ούτε και να τρώω) είναι ό,τι ανήκει στην κατηγορία των σιροπιαστών – Ναι, το είπα. Σταυρώστε με! Τα βρίσκω λιγωτικά.
Kουραμπιέδες με σοκολατένια καρδιά / Φωτογραφία: Madame Gâteaux
Συνταγή για αφράτους κουραμπιέδες με σοκολατένια καρδιά
«Το πιο fun πράγμα που έχω φτιάξει ποτέ για τα Χριστούγεννα είναι κλασικοί κουραμπιέδες, αλλά με μια απρόσμενη πινελιά: έναν μικρό πυρήνα από σοκολάτα. Δεν συμπαθώ καθόλου τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα με σοκολατένια επικάλυψη που κυκλοφορούν ευρέως τα τελευταία χρόνια στα μαγαζιά – τα θεωρώ ιεροσυλία. Αυτή όμως η συνταγή έχει απλώς ένα μικρό twist που ειδικά όταν δεν το γνωρίζεις από πριν, σκάει απρόσμενα στον ουρανίσκο σαν ένα μικρό δωράκι-έκπληξη.».
Υλικά για 20-25 τεμάχια
- 200 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο
- 60 γρ. ζάχαρη άχνη
- 25 ml ούζο
- ¼ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 60 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
- 100 γρ. κουβερτούρα κλασική
- 1-2 κούπες ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό σε μέτρια ταχύτητα το βούτυρο με την άχνη, ώσπου να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το ούζο και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθεί. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι και το αλεύρι αμυγδάλου. Ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ μέσα στον κάδο και χτυπάμε ώσπου να έχουμε μια λεία ζύμη. Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Κόβουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια, προσπαθώντας να σχηματίσουμε κυβάκια (πλευρά: 2 εκ.) Παίρνουμε μια χούφτα ζύμη και σχηματίζουμε μια μπάλα. Πιέζουμε στο κέντρο της ένα κομμάτι σοκολάτας και έπειτα με τα χέρια μας καλύπτουμε τη σοκολάτα με τη ζύμη και της δίνουμε το σχήμα του κουραμπιέ. Ψήνουμε τους κουραμπιέδες σε φούρνο προθερμασμένο στους 170°C στον αέρα για περίπου 20-25 λεπτά. Μόλις οι κουραμπιέδες κρυώσουν εντελώς, τους αχνίζουμε. Φυλάμε τους κουραμπιέδες μέσα σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς (ή σε τουρτιέρα με γυάλινο καπάκι, αν θέλουμε να τους τοποθετήσουμε σε μπουφέ για ομορφιά). Πρέπει να μείνουν καλυμμένοι, για να μη νοτίσουν.
Tip: Πάρτε μια κουβερτούρα με μεγαλύτερο πάχος. Έτσι, μπορείτε να την κόψετε εύκολα σε κύβους.