Συνταγή για κοκκινιστά κεφτεδάκια με σπαγγέτι -Η πιο λαχταριστή, κυριακάτικη μακαρονάδα
Αφράτα κεφτεδάκια και ντοματένια σάλτσα που μοσχοβολάει φρέσκο βασιλικό πάνω από καυτά σπαγγέτι. Το πιάτο της Κυριακής που θα ξετρελάνει όλη την οικογένεια.
Υπάρχει μια μακαρονάδα που ενώ στα βασικά της χαρακτηριστικά μοιάζει πολύ με την αγαπημένη μας μπολονέζ, έχει κάποια έξτρα ιδιαίτερα στοιχεία που την κάνουν ακαταμάχητη. Μιλάμε για τα φρεσκοβρασμένα ζυμαρικά που σερβίρονται με μοσχοβολιστούς και φουσκωτούς κεφτέδες οι οποίοι έχουν μαγειρευτεί σε μελωμένη σάλτσα ντομάτας. Και φυσικά στο τέλος, όλα αυτά πασπαλίζονται με μπόλικο τυρί τριμμένο. Αυτό το πιάτο λοιπόν, που εκτός από πεντανόστιμο είναι και εμβληματικό αφού το θυμόμαστε από την ταινία «Η Λαίδη και ο Αλήτης», αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Γι αυτό και είναι η τέλεια επιλογή για το κυριακάτικο τραπέζι. Αν ενημερώσετε την οικογένεια ότι θα το ετοιμάστε, να είστε σίγουροι ότι δεν θα λείψει κανείς από το σπίτι το μεσημέρι της Κυριακής.
Συνταγή με σπαγγέτι για κοκκινιστά κεφτεδάκια
Για τα κεφτεδάκια
- 350 γρ. μοσχαρίσιο κιμά από ελιά ή σπάλα
- 150 γρ. χοιρινό κιμά από σπάλα
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 φέτα ψωμιού, μουσκεμένη σε νερό και στυμμένη καλά
- 1 σφηνάκι ξίδι
- 1 αυγό
- 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ε.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα ντομάτας
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 4 φρέσκιες ντομάτες, ψιλοκομμένες ή 2 κονσέρβες κονκασέ
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- μια πρέζα ζάχαρη
- 1 χούφτα φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
- 1 πακέτο σπαγγέτι No 6 ή No 10
Για το σερβίρισμα
- 1 φλ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
Εκτέλεση
Κεφτεδάκια: Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας. Ζυμώνουμε δυνατά το μείγμα και καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη. Βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, μέχρι να δέσει το μείγμα. Στη συνέχεια πλάθουμε κεφτεδάκια μεγέθους καρυδιού. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μπόλικο ελαιόλαδο (στάθμη 4-5 εκατοστά). Τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Με τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας, για να στραγγίσουν από το περιττό λάδι.
Σάλτσα ντομάτας: Αδειάζουμε το τηγάνι από το ζεστό λάδι, αφήνοντας μέσα 2-3 κουταλιές για να προχωρήσουμε με τη σάλτσα. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη και μπόλικο αλατοπίπερο. Βράζουμε για 10 λεπτά και βάζουμε μέσα τον βασιλικό και τα κεφτεδάκια. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 10 λεπτά ακόμα, μέχρι να πήξει η σάλτσα και να μαγειρευτούν εντελώς τα κεφτεδάκια.
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τα σερβίρουμε αμέσως με κεφτεδάκια, σάλτσα και κεφαλοτύρι από πάνω.