Μαρμελάδα λωτός / Φωτογραφία: Shutterstock

Συνταγή: Μαρμελάδα λωτός χωρίς ζάχαρη -Φυσική γλύκα, φίνο άρωμα

Το ιδιαίτερο φθινοπωρινό φρούτο γίνεται μαρμελάδα και γλυκαίνει τα πρωινά μας.

Ο λωτός είναι ένα γλυκό φρούτο έκπληξη που όποιος το ανακαλύπτει το ερωτεύεται. Είναι ένας καρπός ζουμερός και ολόγλυκος που άνετα μπορεί να αντικαταστήσει ένα επιδόρπιο, ακόμα και σκέτος. Σε φρέσκια μορφή δίνει 70 θερμίδες στα 100 γρ., δεν περιέχει σχεδόν καθόλου λιπαρά και είναι εξαιρετικά θρεπτικός. Πλούσιος σε φυτικές ίνες βοηθάει στο πεπτικό και στο ανοσοποιητικό αφού περιέχει βιταμίνη C, επίσης προσφέρει στον οργανισμό μας Κάλιο που είναι σημαντικός ηλεκτρολύτης.    

Η μαρμελάδα είναι ο ιδανικός τρόπος για να απολαμβάνουμε για μεγάλο διάστημα. Οι φρέσκοι λωτοί ωριμάζουν γρήγορα οπότε δεν έχει και μεγάλα περιθώρια να τους έχουμε στο ψυγείο σε ποσότητες και να τους απολαμβάνουμε με την ησυχία μας. Όταν ωριμάσουν μάλιστα, λιώνουν και μελώνουν απότομα οπότε η διαχείριση τους γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Με λίγο χυμό και ελάχιστο μέλι όμως μπορούμε να τους «σώσουμε» σε ελάχιστα λεπτά.

Μαρμελάδα λωτός / Φωτογραφία: Shutterstock

Μαρμελάδα λωτός

Υλικά για 2 βάζα

  • 500 γρ. λωτοί, καθαρισμένοι, μόνο ψίχα (ψιλοκομμένη)
  • ½ φλ. φρέσκος χυμός πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. χυμός λεμόνι
  • 2 κ.σ. μέλι
  • μια πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Βράζουμε για περίπου 20 λεπτά (από τη στιγμή που θα πάρει βράση) μέχρι να πήξει καλά. Μοιράζουμε σε 2 αποστειρωμένα βάζα.

Tips

-Αν δεν θέλουμε να έχει κομματάκια η μαρμελάδα αφού βράσει και πριν τη βάλουμε στα βάζα τη λιώνουμε με ραβδομπλέντερ ή τμηματικά στο μούλτι.

-Εκτός από τους κλασικούς, πορτοκαλί λωτούς στην αγορά μπορείτε να βρείτε και μια ακόμα ποικιλία που ονομάζεται «σοκολάτα». Η σάρκα της όταν ωριμάζει γίνεται καφέ και η γεύση της θυμίζει σοκολάτα. Μπορείτε και με αυτή να φτιάξετε εξίσου απολαυστική μαρμελάδα.