Η «Μιγάδα» μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας και σερβίρει πιάτα με υλικά από όλο τον κόσμο | 0 bovary.gr
Η «Μιγάδα» μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας και σερβίρει πιάτα με υλικά από όλο τον κόσμο | 0 bovary.gr
24|12|2018 13:04
SHARE
ΜΙΓΑΔΑ

Η «Μιγάδα» μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας και σερβίρει πιάτα με υλικά από όλο τον κόσμο


Στο κέντρο της Αθήνας, στην πολυσύχναστη Πραξιτέλους μόλις αφίχθη μια συναρπαστική «Μιγάδα» . 

Με σύνθημα την φράση του Νορβηγού θαλασσοπόρου κι αρχαιολόγου Thor Heyerdahl που έλεγε ότι «Οι ωκεανοί δεν είναι τα εμπόδια, αλλά οι δρόμοι», αυτό το πολυεθνικό εστιατόριο, αδελφάκι του αγαπημένου Ethnico και του Altamira, έρχεται να μας συστήσει την μιγάδα κουζίνα.

Τον όρο επινόησαν οι ιδιοκτήτες και μάλιστα πρόκειται για μια παγκόσμια αποκλειστικότητα. Άλλωστε η λέξη «μιγάδα» αν και ακούγεται λατινογενής είναι καθαρά ελληνική, και προέρχεται από το ρήμα «αναμειγνύω». 

Αν, μάλιστα, κοιτάξετε προσεχτικά τα σουπλά, θα καταλάβετε περισσότερα για την προέλευση της ονομασίας.

Ο Νίκος Τσαμπουνάρης και η Γιώτα Διαμαντάκη, δύο από τα μέλη της πολυσυλλεκτικής ομάδας αυτού του πρωτότυπου εστιατορίου, με αφορμή τις εξορμήσεις των τολμηρών εξερευνητών, που ανακάλυψαν έναν άγνωστο καινούργιο κόσμο, και την βαθιά πεποίθηση ότι το φαγητό είναι πολιτισμός και τρόπος επικοινωνίας, αποφάσισαν να διασταυρώσουν διαφορετικές κουλτούρες σε ένα μόνο πιάτο.

«Η ανακάλυψη νέων δρόμων μέσω των απέραντων ωκεανών, σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές πορείες από ξηράς, αποκάλυψαν τις πραγματικές διαστάσεις του πλανήτη μας. Δυστυχώς όμως η αφθονία των φυσικών πόρων του νέου κόσμου, δεν αντιμετωπίστηκε σαν ευλογία. Συχνά η απληστία επικράτησε. Οι περισσότεροι αυτόχθονες πολιτισμοί κινδύνεψαν να εκλείψουν. Έτσι, λοιπόν, από «φυσική επιλογή» δημιουργήθηκε ένας καινούργιος «Μιγαδικός Πολιτισμός» με κυριότερη έκφρασή του την  μιγάδα  κουζίνα, που εμείς υποστηρίζουμε», μας λέει ο Νίκος.

Η δημιουργική ομάδα της κουζίνας, λοιπόν, που αποτελείται από τους Άννα Λαγούτη, Md Samsuddin, Saiful Islam, Sakhawat Hossain, Σοφία Βράγκου, έχει βάλει στόχο να μας ταξιδέψει σε μέρη μακρινά, γεύσεις εξωτικές και περίεργες, αλλά και πιο παραδοσιακές συνταγές των έθνικ εστιατορίων, συνδυάζοντας γεύσεις κι αρώματα.

Ο Νίκος με τους σεφ του κάνουν αμέτρητες δοκιμές και πειράματα προτού κατασταλάξουν στο κάθε πιάτο.

Ο βασικός παρανομαστής, όμως, είναι ένας: ένα αρμονικό πάντρεμα που ερεθίζει τον ουρανίσκο. Γι’ αυτό τα προϊόντά τους τα προμηθεύονται από όλο τον κόσμο, ενώ το κάθε πιάτο έχει την δική του μικρή ιστορία- θα την ανακαλύψετε στον εντυπωσιακό κατάλογο, που μοιάζει με ημερολόγιο θαλασσοπόρου.

Το μενού χωρίζεται σε δρόμους, ακριβώς όπως και τα ταξίδια που έκαναν οι μεγάλοι εξερευνητές. Έτσι, λοιπόν, στην πρώτη διαδρομή, του Βάσκο ντα Γκάμα και του Μάρκο Πόλο, πραγματοποιούμε τον περίπλου της Αφρικής, περνώντας από την Πολυνησία, τα νησιά του Ινδικού ωκεανού και φτάνουμε μέχρι την αυλή του Κουμπλάι Χαν στην Κίνα, για να επιστρέψουμε από τα μονοπάτια των Αράβων, ακολουθώντας τα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Δοκιμάστε ταμπουλέ από την Cordillera των Άνδεων με μαϊντανό, δυόσμο, ρεβίθια, ντοματίνια, αγγούρι, φρέσκο κρεμμυδάκι και κινόα – μια υπερτροφή που για πρώτη φορά καλλιεργήθηκε στις Άνδεις-  σαλάτα Pappete από την γαλλική Πολυνησία με εξωτικά φρούτα, αβοκάντο, baby σπανάκι, ρόκα, ντοματίνια, πίκλες, φρέσκο κρεμμυδάκι και dressing γιαουρτιού, ενώ μία ιδιαίτερη επιλογή είναι η σαλάτα των κήπων της Βαβυλώνας - μην ξεχνάμε ότι οι κήποι της Βαβυλώνας ήταν κι ένα από επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου-  από την περιοχή της Μεσοποταμίας, που θα ικανοποιήσει όλες τις αισθήσεις σας.

Περιλαμβάνει λόλα πράσινη και κόκκινη, άσπρο και κόκκινο λάχανο, σέλερι, dressing από χυμό γλυκού ροδιού και ελαιολάδου, ενώ περιχύνεται με τριμμένα φιστίκια και παρμεζάνα.

Τις κρύες μέρες μπορείτε να δοκιμάσετε τη σούπα των Mestizos ( έτσι ονομάζονταν οι μιγάδες στη Λατινική Αμερική και στις Φιλιππίνες) με γλυκιά κόκκινη κολοκύθα, καρότο, πατάτα, τζίντζερ και κρασί sherry.

Από τα ορεκτικά επιλέξτε Yoonaan Pacora (Yoonaan σημαίνει Ελλάδα στην  διάλεκτο των Hindi) ήτοι ινδικά κεφτεδάκια λαχανικών με τυρί φέτα, chutney με ντομάτα και καραμελωμένο τζίντζερ, ενώ αν σας αρέσει η αραβική κουζίνα θα βρείτε Canoe Falafel, με τρεις αραβικές πίτες σε σχήμα βάρκας,γεμιστές με ρεβιθοκεφτέδες, σαλάτα από λόλα, κρεμμύδι, αγγούρι ,ντομάτα, σος ταχίνι και μπαμπαγανούς (η αραβική μελιτζανοσαλάτα).

Πολύ ωραίο είναι επίσης το χούμους του Νείλου από μους αρακά, κρεμμύδι, κόλιανδρο και χυμό lime, που συνοδεύεται με αραβικές πίτες.

Φυσικά ο Δρόμος του μεταξιού δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει νούγιες από μετάξι, δηλαδή τα noodles που όλοι αγαπάμε, σε τρεις παραλλαγές: με λαχανικά, με λαχανικά και κοτόπουλο ή  μοσχάρι και με τρία τυριά.- μια ιδιαίτερη συνταγή που μπερδεύει την ιταλική και την κινέζικη κουζίνα με μοναδικό τρόπο.

Στα κυρίως πιάτα της πρώτης διαδρομής πρωταγωνιστούν κυρίως Ινδικές παραδοσιακές συνταγές όπως κοτόπουλο ταντούρι, ή curry, αλλά και Malay chicken crispy rolls,που έρχονται γεμιστά με σταφίδες και πέστο  δυόσμου, κίτρινο τυρί και χαλούμι,περιχύνονται με σος εσπεριδοειδών και σερβίρονται με χούμους από αρακά και πατάτες. 

Θα βρείτε, επίσης, ένα χαβανέζικο teriyaki με σουσάμι,φρέσκο κρεμμύδι, sour cream, tandoori λαχανικά και σταρένιες τορτίγιες  -η σος σε αυτό το πιάτο παρασκευάζεται με σιρόπι αγαύης και το κρέας μαρινάρεται σε χυμό ανανά, όποτε στην ουσία μιλάμε για μια  συνάντηση Ιαπωνίας, Χαβάης και  Μεξικου σε μια μόνο συνταγή.

Η δεύτερη διαδρομή τώρα, η διαδρομή του Κολόμβου όπως την ονομάζουν οι ιδιοκτήτες, ξεκινάει από Δυσμάς και κατευθύνεται προς τη θάλασσα της Καραϊβικής με στάσεις στη Βραζιλία, την Αργεντινή μέχρι το Μεξικό και  τη νήσο Μaktan των Φιλιππίνων. 

Σε αυτό το «ταξίδι» μπορείτε να δοκιμάσετε μία εξαιρετική σαλάτα - χρωματική παλέτα, που δίνει την δική της απάντηση στο θεμελιώδες ερώτημα περί της προέλευση του κόσμου- εξ ου και η ονομασία της που είναι «El origen del mundo»- η οποία, όμως, είναι ακατάλληλη για μικρά παιδιά- δεν μπορούμε να σας αποκαλύψουμε το γιατί, πρέπει να τολμήσετε να την παραγγείλετε!

Επίσης, την προσοχή τραβάει μια κακτοσαλάτα με γευστικές πίκλες από τρυφερούς βλαστούς μεξικανικών κάκτων μαζί με μαρούλι, ντομάτα, αβοκάντο, κολοκυθάκια και κρεμμύδι, ενώ εντυπωσιακά είναι και τα «Πορτοκάλια της Ισαβέλλας» με πράσινη λόλα, λάχανο, ρόκα, σέλερι μαύρες σταφίδες, σουσάμι, λιαστές ντομάτες και dressing από χυμό πορτοκαλιού, που φυσικά είναι αφιερωμένα στην βασίλισσα Ισαβέλλα που χρηματοδότησε όλες αυτές τις αποστολές και κυρίως τα ταξίδια του Κολόμβου.

Από τα κυρίως πιάτα μπορείτε να δοκιμάσετε μεξικανικά burritos με κοτόπουλο ή κιμά ή μια πιο χορτοφαγική εκδοχή με μαρούλι, ντομάτα, guacamole, sour cream που σερβίρεται με πουρέ από κόκκινα φασόλια, κίτρινο τυρί και ρύζι, nachos, ταξιδιάρικες quesadillas ή τραγανές chimichangas.

Οι λάτρεις της κρεατοφαγίας θα απολαύσουν υπέροχες γεύσεις από τη Γη του Πυρός όπως ταλιάτα με σος από δαμάσκηνα και goji berries που σερβίρονται με πουρέ από αρακά και πατάτες,  ή ένα εξαιρετικά τρυφερό φιλέτο μοσχαριού φλαμπέ. Τέλος, στην κατηγορία των Jolly foods, που  σαφώς έχουν αναφορές στις street food κουζίνες, θα βρείτε ένα hot dog με άποψη, το Darwin’s beagle, με αλλαντικό χαλάλ, ισπανική ομελέτα, τσένταρ,αβοκάντο, ντομάτα, μουστάρδα με σιναπόσπορο, καπνιστή μπάρμπεκιου σoς ή  chutney με ντομάτα και καραμελωμένο τζίντζερ. 

Για την ιστορία, να ξέρετε πως Beagle ήταν η ονομασία του πλοίου με το οποίο ο Δαρβίνος έφτασε στα νησιά Γκαλαμπάκος και  πήρε το όνομά του από τη γνωστή ράτσα σκύλων. 'Επίσης, θα βρείτε ένα χορτοφαγικό burge, το Blue Parrot με καρπούς και λαχανικά, που σίγουρα θα ζήλευαν οι μπλε παπαγάλοι της Μπαΐας και  πατάτες σε σχήμα σπιράλ που σίγουρα θα γίνουν μόδα.

Eάν πάλι προσέχετε τη διατροφή σας επιλέξτε την Carmela, μια τορτίγια ολικής άλεσης, με τυρί χαμηλών λιπαρών, κοτόπουλο στήθος, σαλάτα και dressing με γεύση καραμέλα πορτοκαλί, που γαρνίρεται με ρύζι ατμού. Στη «Μιγάδα» οι  vegetarian θα έχουν αρκετές επιλογές και μάλιστα όλα τα πιάτα του καταλόγου  μπορούν να γίνουν και vegan, εάν το ζητήσετε.

Στο τέλος, κρατήστε χώρο για ιδιαίτερα επιδόρπια όπως την πεταλούδα μονάρχης, που πήρε που πήρε το όνομά της από τις διάσημες βασιλικές πεταλούδες, γνωστές για τα μεταναστευτικά τους ταξίδια, η οποία είναι μία vegan τούρτα σοκολάτας με παντεσπάνι,γάλα σόγια, ganache με κρέμα καρύδας, icing από κακάο και coconut oil, που φυσικά διακοσμείται με υπέροχες χρωματιστές πεταλούδες, το Sonoran Dese(s)rt, έναν ευφάνταστο συνδυασμό από cupcakes και κάκτους της μεξικανικής ερήμου, παγωτά σε εξωτική γεύση-  έκπληξη, αλλά και έναν πολύ ελαφρύ κορμό,γεμιστό με κρέμα από γιαούρτι και λεμόνι με σιρόπι φράουλας.

Μπορείτε να συνοδεύσετε το γεύμα σας με ένα ποτήρι σαγκρία,μία μαργαρίτα λεμόνι ή μια μιγάδικη παραλλαγή της με εξωτικά φρούτα, λευκό ή κόκκινο οργανικό κρασί, αλλά και ελληνικές βιολογικές μπίρες.

Μικρό μυστικό: Σε δύο μήνες από τώρα θα έχουμε και μια καινούργια «Μιγάδα» στην περιοχή του Ψυρρή, ενώ μετά τις γιορτές θα λειτουργήσει και υπηρεσία delivery.

Πραξιτέλους 6, Αθήνα, 21 0331 6488